Sportvilág

2012.05.20. 17:48

Michelisz nagyot hajrázott a Salzburgringen

A hétvégén Ausztriában rendezték a Túraautó-világbajnokság 6. fordulóját. A szombati időmérő edzés után Michelisz Norbert a 15., Wéber Gábor a 21. pozícióból várhatta a vasárnapi két futam rajtját.

feol.hu


A Salzburgirngre első alkalommal látogatott a világbajnoki mezőny azonban tudni lehetett, hogy a Chevrolet és a SEAT csapat versenyzői előnyben lesznek a BMW-k ellen.. A hosszú egyenesekkel tűzdelt aszfaltcsíkon Michelisz Norbert az első versenyen a 9. a másodikon, a bravúros ötödik helyen ért célba. A Zengő Motorsport másik versenyzője, Wéber Gábor mindkét futamban több előzést is bemutatott, pontszerző helyen is haladt, de számára elmaradt a pontszerzés. Az első futamon a 15., a második futamon 12. helyen intették le.

Első futam: A szombati időmérő edzés után Michelisz Norbertnek a középmezőnyből a 15. helyről kellett megkezdenie a felzárkózást, hogy pontokat mentsen Ausztriában. Csapattársa, Wéber Gábor a 21. pozícióból várta a zöld jelzést. A startot követően nagy volt a helyezkedés, de sikerült megúszniuk a versenyzőknek komolyabb baleset nélkül. Michelisz egy helyet javított, Wéber három versenyzőtársán hámozta át magát a kezdő körben. A következő néhány körben az élen álló Chevy hármas szolgáltatta a show-t.

Michelisz a hatodik körben megelőzte Coronelt és feljött a 10., egy világbajnoki pontot érő helyre. Még ebben a körben O’Young kicsúszott és a sóderágyban ragadt, emiatt a versenybírák pályára küldték a Safety car-t, amely mögött 4 kört töltött a mezőny. Az újraindítást követően a célegyenes végén Aleksej Dudukalo és Mehdi Bennani akadtak össze, éppen Norbi előtt, aki annyira közel került hozzájuk, hogy a mögötte érkező Tom Coronel és Tom Chilton el tudtak menni a magyar fiú mellett. Norbi ekkor a 10. volt és Wéber jött mögötte. Az utolsó körökben Norbinak egy pozíciót sikerült javítania és a 9. helyen futott be a verseny végén. Wéber az utolsó körben hibázott és, amíg összeszedte autóját a kavicságyban többen is elmentek mellette, végül a 15. helyen zárt.

A futamot végig uralta a három Chevy, a győztes az első rajtkockából induló, Robert Huff lett, megelőzve Yvan Mullert és Robert Huffot. A Yokohama Driver’s Trophy értékelésében Alex Macdowall végzett az élen, Pepe Oriola és Michelisz Norbert előtt.

Második futam: A „fordulás” után Aleksei Dudukalo került az első rajtkockába, mellőle Tom Coronel indulhatott. Az első kanyart követően Coronel állt az élre, mögötte D’aste, Dudukalo és Oriola sorrendben jött az élmezőny. Michelisz a 11., Wéber a 16. helyig zárkózott fel. Yvan Muller a 9. helyről startolva már a negyedik körben az élre állt, látszott a Chevrolet fölénye ezen a pályán. Az ötödik körben Huff is megelőzte Coronelt és elindult világbajnok csapattársa után. Alig kezdődött el a hetedik kör és a harmadik gyári Chevrolet is elment Coronel mellett, a svájci boldogsága azonban nem tarhatott sokáig, ugyanis a 9. körben korláthoz csapta versenyautóját, még ebben a körben defekt miatt Monteiro is feladta a küzdelmet, ekkor Norbi a 9. helyen haladt. A következő körben Dudukalo és Tarquini is hibázott Bennani és Norbi előtt, így a 6.- 7. helyre léptek előre. Michelisz még kettőt javított a leintésig, először a marokkóit előzte meg, majd az élen csatázó Muller-Huff párbajban rövidebbet húzó franciát is sikerült maga mögé utasítania. A Hungaroringen második világbajnoki futamgyőzelmét megszerző versenyző, 10 pozíciót javítva, az ötödik helyen futott be. Wéber Gábornak a 10. pontszerző helyen is autózott, de Engstlerrel ismét összetűzésben keveredett és végül a 12. helyen végzett.

A versenyt drámai csatában, az utolsó kanyarban egyszerre két versenyzőtársát előző Stefano D’aste nyerte, az defekttel célba érő Huff és Coronel előtt.

A FIA WTCC pontversenyében Michelisz 90 ponttal a hatodik, Wéber Gábor 3 ponttal a 20. helyen áll. A Yokohama Driver’s Trophy értékelésben Michelisz Norbert a második, hátránya 10 pontra nőtt Pepe Oriolával szemben.   


Forrás: Zengő Motorsport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!