Sportvilág

2009.12.16. 03:29

Vujity Tvrtko hősökről is ír új kötetében

Székesfehérvár - Vujity Tvrtkot szinte mindenki ismeri pokoli történeteiről, izgalmas riportjairól, könyveiről, riportfilmjeiről. Az újságíró új kötetében a sporttragédiákkal és az azt követő eseményekkel is foglalkozik.

Bobory Balázs

 

- Döbbenetes és lesújtó volt a hír, amikor megtudtam, hogy  Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdacsapatának román beállósát leszúrták egy szórakozóhely előtt - mondta Vujity Tvrtko. - Televíziós riportot készítettem a helyszínen, majd szurkoltam a csapat tragédia utáni első mérkőzésén, amikor a világ egyik legjobb együttese, az Ademar Leon látogatott Magyarországra. Mocsai Lajos együttese emberfeletti produkciót nyújtva, két nappal a bukaresti nyitott koporsós temetés után, edzés nélkül, legyőzte a spanyol csapatot. Ezután kezdtem el foglalkozni ezzel a témával.

Vujity Tvrtko 12 évvel ezelőtt szűkebb pátriájában, Pécsett átélt már hasonló tragédiát, akkor a mecseki kosaras együttes kapitánya, Horváth Judit halt meg motorbalesetben a bajnokság kezdete előtt egy nappal, társai még a temetés előtt legyőzték a nagy rivális Diósgyőrt, végül bajnok- és kupagyőztesek lettek.

A fejezetben két Fejér megyei sportolóról is szól a szerző. Kulcsár Anita, a Dunaferr beállósa edzésre igyekezve szenvedett végzetes kimenetelű autóbalesetet Pusztaszabolcs határában. Az újvárosi lányok pár nappal később Spanyolországban nyertek BL-mérkőzést. Érdekes, hogy Vujity Tvrtko ebben a témában idén, március 21-én publikált a sportnapilapban, akkor a címoldalon ifjabb Ocskay Gábor locsolta a pezsgőt az objektív felé. Két nappal később Csicsó elhunyt, a magyar válogatott az A csoportos vb-re készülve szenzációs sikert aratott a finnek ellen.

- Példakép-deficites világban élünk, én hősöket szeretnék bemutatni, akik egy hatalmas tragédia után képesek talpra állni, harcolni, küzdeni. Egyfajta kenőcsöt szeretnék nyújtani a fájdalomra, a hiányra amely a tragédiákkal keletkeztek - így Tvrtko.

A kötetben szóba kerül Fehér Miklós, Zavadszky Gábor és Kolonics György esete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!