Sportvilág

2009.09.10. 02:29

A hazai pálya is doppingolta

Adony - Horváth Árpád nyerte az adonyi B kategóriás kettesfogathajtó versenyt. Ezzel a győzelemmel az adonyi hajtó a szeptember 18-20-ai jászkarajenői országos döntőbe kvalifikálta magát.

zaol.hu

Fantasztikus körülményeket és hangulatot teremtett az a közel háromezer adonyi, aki kilátogatott a Duna-parti lovaspályára. Minden hajtót doppingolt a szép számú közönség, de főleg a hazai pályán versenyző Horváth Árpádot, aki végül meg is nyerte a versenyt.

- A Dunántúlon kevés ilyen kaliberű és hangulatú pálya van, nagyon örülök és köszönöm az adonyi önkormányzatnak, hogy három év után ismét megszervezték ezt a versenyt. És nemcsak azért, mert meggyőződésem szerint a világ egyik legszebb sportja, hanem azért is, mert fantasztikus élmény volt ilyen közönség előtt versenyezni - mondta Árpád.

Összesen 17 fogat érkezett az ország különféle részéből. Pénteken inkább a szakértő szemnek kedves díjhajtást rendezték, szombaton következett a kitartásról, leleményességről szóló, látványosabb maratonhajtás, vasárnap pedig az akadályhajtás zárta a háromnapos viadalt. Horváth ezzel a győzelemmel hatodik az összetett rangsorban - az évad Balatonlellén kezdődött, majd Kunszálláson, Zánkán, Zombán, Lukácsházán folytatódott -, így bőven benne van az első húszban, aki részt vehet szeptember 18-20-án a jászkarajenői döntőn.

- Ez a siker a csapatmunka eredménye, hiszen a hajtón kívül két jó lóra, ügyes segédhajtóra, biztonságos felszerelésre és nyugodt családi háttérre is szükség van - folytatta Árpád. - Meggyőződésem, hogy a fiam a legtehetségesebb segédhajtó az országban. Ezzel kapcsolatban elég, ha elmesélem, mit csinált az adonyi versenyen: Berongyoltunk az egyik akadályba. Én elejtettem az ostort, ami azért lényeges, mert a felszerelés sem a behajtásnál, sem a kihajtásánál nem lehet hiányos. A fiam a száguldó fogat végén lehajolt, és felkapta a földről az ostort, ami szerintem az egyik legnagyobb szám volt a versenyen. Ezen túl, hosszú idő után végre két olyan lipicai lovat hajthatok - Bonifác és Szenyor -, melyek mindig jókedvűen teszik a dolgukat. Mindegyik külön egyéniség, de rettentően figyelnek egymásra. Boni fantasztikus futó, hatalmas szíve van, és rettenetesen alkalmazkodik a társához. Szenyor az a típus, mely soha nem adja fel, de toleráns a társa iránt. Attól szép ez a sport, hogy két lóval létrejön a kontaktus. Eléred, hogy ne muszájból versenyezzenek, hogy megbízzanak benned. Nagyon igaz, hogy lóvá tesz az ember és emberré a ló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!