Sport

2016.11.09. 21:15

Visszavágtak a Benficának - Az Alba Fehérvár kosarasai megszerezték harmadik győzelmüket

Székesfehérvár - Zsinórban harmadik sikerét aratta az Alba a FIBA Europe Cup sorozaton. Ezúttal a Benficát verték, 90-71-re.

Ferencz Balázs

Két győzelem és egy vereség után fogadta a portugál SL Benficát a Fehérvár az Európa Kupában. Három hete a portugálok hosszabbítás után nyertek 77-74-re, a hazaiak érthetően revansra készültek. A kezdés előtt a vendégek legponterősebb játékosát, Damian Hollist köszöntötte Halm Rolland, a fehérváriak ügyvezetője, az amerikai légiós három, sikeres évet töltött Fehérváron. Kupagyőzelmet és bajnoki aranyat követően, 2013-ban távozott Olaszországba, idén nyáron szerződött a portugálokhoz.

Az ex-székesfehérvári, most tizenhat pontot termelő Damian Hollis (pirosban) is
Fotó: Koppán Viktor

A meccs első kosarát Lóránt Péter szerezte, bravúros mozdulattal, majd Raven Barber volt kétszer eredményes. A korábbi meccseken Hollis mellett ő húzta a lisszaboniak szekerét, ezúttal is jól kezdett. A hazaiaknál Lóránt mellett Edwards volt elemében, 10-5-re elléptek a hazaiak. Brandon Taylor is feliratkozott a pontszerzők közé, a másik oldalon Morais talált be kintről. Edwards biztos kézzel tüzelt, őrizte ötpontos előnyét a vendéglátó, sőt, növelte is Keller Ákos zsákolása nyomán.

Edwards nem rontott középtávolról és kintről sem, magabiztosan vezetett a vendéglátó (20-12), majd Hollis kezdte meg a pontgyártást, az első negyed zárása előtt fél perccel időt kért a hazai tréner, Dzunic Branislav, tíz perc játék után 26-20 állt a táblán. Farr pontjaival indult a folytatás, aztán Barber zsákolt, majd Raivio is betalált. Pontatlanul játszott az Alba, de őrizte négypontos előnyét, aztán Hollis betalált kintről, ugyanez nem sikerült kétszer Burgessnek.

Harmadszorra látványos hármassal jelentkezett az alapvonalról (33-29), ami nyugtatóan hatott az idegekre. Hollis révén jött egyre közelebb a luzitán együttes, sőt, egyenlített, majd a vezetést is átvette, 33-34. Shepard jóvoltából ismét a hazaiaknál volt a szűk előny, a másik palánknál Fernandes ügyeskedett. 39-36-os állásnál a vendégek szakvezetője kért időt, majd Edwards és Taylor pontjaival vonultak nagyszünetre az együttesek, 44-39.

Edwards és Shepard révén araszolt előre a Fehérvár,
előbbi ha kintről nem talált be, közelről javított. Lóránt ziccere után, 55-45-nél megint a vendégek mestere, Carlos Santos kért időt. Shepard zsákolása nyomán eldőlni látszott a meccs, aztán az egyik akciónál elcsúszott, ám a következőnél javított. Andrade távolról volt eredményes kétszer, gyors egymásutánban (59-51), a hazaiaknál Keller Ákos és Shepard helyett Farr és Burgess kapott bizalmat. Gyürkőztek a felek a palánkok alatt, irányítóban Taylort Tóth váltotta, Farr hármasa és duplája nyomán 11 pontra hízott a differencia, 64-53.

Nem tudott zárkózni a vendég, Andrade triplájára Burgess felelt, a záró negyed előtt 69-56 virított az eredményjelzőn. Hollis szerzett lepattanót, és fejezte be az akciót, aztán Andrade remekelt ismét. Tóth nyugtatta a kedélyeket, nem tudott tízen belülre kerülni a vendég, aztán Morais révén mégis, 72-64. Burgess hármasa jól jött a zárás előtt öt perccel, később Lóránt és Burgess is betalált, közel húsz pont volt a hazai előny. 84-66-os állásnál a vége előtt két perccel időt kért a Benfica mestere, de ez sem segített, magabiztosan, 90-71-re nyertek a fehérváriak, akik közel kerültek a továbbjutáshoz.

Videó: Koppán Viktor

FIBA Europe Cup, A-csoport, 4. forduló

Alba Fehérvár-SL Benfica
90-71 (26-20, 18-19, 25-17, 21-16)

Alba Regia Sportcsarnok, 1900 néző, V.: N. Somos, A. Beliakov, S. Clivaz

Alba: Taylor 9/3, Edwards 21/9, Shepard 18, Lóránt 17/3, Keller Á. 2. Csere: Farr 7/3, Burgess 9/9, Tóth P. 3/3, Markovics, Keller I. 2. Vezetőedző: Dzunic Branislav.

Benfica: Raivio 6, Morais 8/6, Soares, Hollis 16/3, Barber 13. Csere: Andrade 21/15, Fernandes 5/3, Dos Santos 2, Barroso. Vezetőedző: Carlos Santos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!