Sport

2015.07.05. 18:49

Sztárok a Bregyóban: minden idők legnívósabb mezőnye jön a Gyulai Memorialra

Székesfehérvár - Aki világsztárokat akar látni testközleből, annak a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban lesz a helye kedden.

Ferencz Balázs

Volt már Székesfehérváron UEFA-Kupa döntő, vívtak itt már női kézilabda EHF-Kupa döntőt, jégre korcsolyázott Kanada jégkorong-válogatottja, de egyik sportág sem toborzott egy helyre annyi világsztárt, mint a kedden 11 órakor kezdődő Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj. A Bregyóban versenyző sportolók nem a celebkategória képviselő, valóban klasszisok, akik minden héten remek eredményeket szállítanak a világ minden tájáról.

Az elmúlt hetekben többek között a világ jelenleg leggyorsabb sprintere, Justin Gatlin, vagy éppen a 400-as LaShawn Merritt, a 100 méteren repesztő Veronica Campbell-Brown, a kalapácsvető magyar vitéz, Pars Krisztián, a súlylökők hazai királynője Márton Anita, a diszkoszvető Kővágó Zoltán részvételét jelentették be. Érkezik Mr. Krokodil is. A férfi távolugrás már korábban ismertetett indulói mellett visszaigazolta részvételét Godfrey Khotso Mokoena. A dél-afrikai fedettpályás világbajnok,olimpiai és világbajnoki ezüstérmes azzal is hírnevet szerzett magának, hogy két évvel ezelőtt egy filmforgatáson nemes egyszerűséggel átugrott két krokodilt. A 8,50 méteres egyéni csúccsal rendelkező atléta vonzódása az óriási hüllőkhöz azzal magyarázható, hogy a neve, Mokoena, zulu nyelven krokodilt jelent, a beceneve pedig Croc.

Már ismert a hármasugrásban olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor, a vb-harmadik mexikói Luis Alberto Rivera Morales, a fedett vb-n aranyérmes ausztrál Fabrice Lapierre, a jamaicai Damar Forbes és a lengyel Tomasz Jaszczuk indulása, s hozzájuk csatlakozott az olasz Andre Howe. Az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes ugró hosszú sérülés után tér vissza.

Tianna Bartoletta (jobbra) kedden is fogadhatja akár a gratulációkat, rajthoz áll Fehérváron
Fotó: Molnár Artúr

A sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown is neves ellenfeleket kapott. Az amerikai Tianna Bartoletta távolugrásban szerzett világbajnoki címet, a 4x100-as váltóval viszont olimpiai aranyérmet nyert, sőt világcsúcstartó is!

Tianna Bartoletta 7.12 méterrel, a világ idei legjobb eredményével nyerte a női távolugrást a Eugene-ben zajló amerikai atlétikai bajnokságon.

Az Európa-bajnok bolgár Ivet Lalova pedig nála is jobb, 10.77 másodperces egyéni csúccsal büszkélkedhet.

A hölgyek másik sprintszámában, 100 méter gáton is rajthoz állnak többen a világ legjobbjai közül. A kétszeres fedettpályás világbajnok amerikai Lolo Jones indulása nemcsak eredményei, hanem megjelenése miatt is vonzó lehet. Honfitársai közül a vb-ötödik Queen Harrison már kétszer nyert a Gyulai István Memorialon, Sharika Nelvis pedig a szám új csillagának számít, aki idén futotta 12.52 másodperces egyéni rekordját. A panamai Yvette Lewis szintén törzsvendég a versenyen, 2011-ben győzött, 2013-ban harmadik volt.

A női 100 méteres gátfutás fináléjában a székesfehérvári viadalon szintén induló Sharika Nelvis harmadik helyen ért célba (12.59 mp). A pénteki előfutamokon a világ idei legjobbját (12.34) futó Nelvist az olimpiai bajnok Dawn Harper-Nelson (12.55) és Keni Harrison (12.56) előzte meg, ám harmadikként is kivívta részvételét az augusztusi, pekingi világbajnokságon.

A Gyulai István Memorial további indulói közül az olimpiai bajnok LaShawn Merritt 44.66 másodperces idejével második helyen zárt 400 méteren David Verburg mögött (44.63).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!