Sport

2009.04.10. 02:29

Scott, a levegő ura

Székesfehérvár - Az Albacomp kosárlabdacsapatának újonca , az egyetem befejeztét követően Európába első ízben átrándult center, a kanadai Scott Morrison lett az egyik erősségünk.

Silye Sándor

Bár az Alba nagy sorozatának a végén mintha Scotty is kissé megfáradt volna, nem szórta a pontokat, nem kapkodta a lepattanókat úgy, mint tette azt a február közepéig tartó nagy menetelés során. A fehérváriak játéka nem szakmaian, de annál egyszerűbben úgy is megfogalmazható volt, hogy be kell játszani a labdát a centernek, az vagy bedobja, vagy faultolják, vagy kiosztja az üresen álló társnak, és jöhet a tripla. Ez persze a végletekig leegyszerűsített változat, a kosárlabda ennél sokkal bonyolultabb, sokkal több szereplős játék. Morrisonnal beszélgettünk a korábbi és a mostani napokról. Így aztán a (közel)jövővel kezdtük. Optimistán várja az alapszakasz hátralévő meccseit?

- Erős edzéseken vagyunk túl, pontosítottuk a táblás játékot, a védekezést, és fizikailag is igyekeztünk pótolni a hosszú sorozat végére fogyó félben lévő erőt - kezdte.

Felvetettük, hogy a Kecskemét elleni meccsen ismét a régi Scottyt láthattuk 29 pontjával, 10 lepattanójával, de azt tapasztaltuk a találkozó második felében, hogy már nehezen futott előre, mintha fáradtak lettek volna a lábai...

- Ez így is van, egy idő után mintha ólomból lettek volna a lábaim a múltheti erős alapozó jellegű munka után.

Február közepe óta rossz passzban volt a csapat. A center fizikailag vagy mentálisan érezte fáradtnak magát?

- Elsősorban fizikailag fogyott az erő, fejben rendben voltam, de hiába adta ki az agyam a parancsot, ha a test már nem mindig tudta végrehajtani azt.

Három olyan meccs következik, ahol neki kissé furcsa dolga lesz. Mert: a Dombóvár centere, Dill nála alacsonyabb, de sok pontot szór, sok pattanót szed. Horváth Szombathelyről alacsonyabb, mozgékonyabb, ponterős, és szintén sok pattanót szed. A végén a Debrecen csapata ellen meg komoly vetélytárs nélkül találja magát. Mit szeretne tenni ezeken a meccseken?

- Dillt le kell lassítanom ahhoz, hogy megakadályozzam a sok pont szerzésében. Horváth és a debreceni center ellen meg én akarok sok pontot szerezni.

Arra felvetésre, hogy elegendő labdát kap a társaktól, vagy sem, a rá jellemző szerénységgel kijelentette: igen, úgy véli, bevonják őt is kellőképpen a játékba. Akkor derült fel az arca valójában, amikor arról beszélgettünk, hogy elsőéves felnőttként megszerzi-e első bajnoki címét. Mint mondta: részéről mindent megtesz azért, hogy bearanyozza nyitó európai évét, és biztos abban, hogy a társai is ugyanígy gondolkoznak!

Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző szerint Morrison:

- Mind a fizikai, mind a mentális fáradtsága a többiekhez hasonlóan már a múlté, Londonban találkozhatott a szüleivel, ez sokat segített neki a regenerálódásban. Egyértelmű feladatunk lesz, hogy a fizikai erejét a támadójátékban, a felállt védelem ellen hasznosítsuk. Dill, Horváth más típusú játékos, de tudni fogja, hogy mi a feladata ellenük - vélte a szakvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!