Sport

2015.08.12. 11:26

Kvótára készen, a kapitány Eb-érmeket remél

Font-Romeu - A háromhetes franciaországi magaslati edzőtábor végéhez ért a magyar öttusa válogatott. A jövő héten rajtoló Európa-bajnokságra kvótákért utaznak a pentathlonisták.

Ferencz Balázs

A háromhetes franciországi edzőtábort szerdán zárták a magyar öttusa válogatott tagjai, s a hazautazás, egy rövid pihenés után máris Anglia felé veszik az irányt. Az idei versenyévad legfontosabb megmérettését rendezik Bath-ban, az Európa-bajnokságon nyolc kvótát, azaz olimpiai indulási jogot osztanak. A női csapatot Földházi Zsófia, a Volán Fehérvár öttusázója, Kovács Sarolta és az Alba Öttusa SE versenyzője, Alekszejev Tamara alkotják. Szávai Liliána egyéni indulóként versenyez. A férfiaknál Marosi Ádám, Kasza Róbert és a Volán Fehérvár kiválósága, Demeter Bence alkotják a csapatot, Demeter Gergely (Volán Fehérvár) egyéni induló lesz. A női váltóban az Alba Öttusa SE sportolója, Ormándi Rebeka viaskodik Szávai Lilánával, a férfi stafétát a Volán Fehérvár két öttusázója, Málits István és Harangozó Bence alkotják. Harangozó a vegyesváltóban is indul, a társa Alekszejev Tamara lesz.

- Szeretnénk kvótákat szerezni - jelentette ki az edzőtábor utolsó napján a szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós. - Az európai versenyzők számára ez a legkézenfekvőbb lehetőség a kvótaszerzésre, hiszen nyolc kvótát osztanak Bath-ban. A kvótaszerzés mellett érmet is szeretnénk egyéniben és csapatban egyaránt. Mindenki jól felkészült, és ha a legjobbjukat tudják hozni a versenyzők, akkor biztos, hogy lesz eredmény is.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elégedett a felkészüléssel
Fotó: MTI/Földi Imre

Biztosan kiélezett lesz a verseny az Eb-n, hiszen a mezőnyben mindenki a riói indulási jogot jelentő nyolc kvótáért száll harcba.

- Mindenki maximálisan motivált, úgy készültek, hogy oda kell tenniük magukat. Nem ez lesz az utolsó kvótaszerző verseny, mert a jövő év során június végéig ranglistapontokat lehet szerezni, amivel szintén lehet indulási joghoz jutni. Ettől függetlenül mindenki arra készül, hogy most kvótát szerez, mert ez nagyobb biztonságot ad. Többen már rutinosak a csapatból, hiszen van aki már két, esetleg három kvótaszerző időszakon is túl van. Mindenki tudja, és remélem, hogy fogja is tenni a dolgát. vélkedett a szövetségi kapitány, aki két-két kvótával tervez.

- A tervünk az volt az idei év elején, hogy a fiúknál és a lányoknál is két kvótát szerezünk. Eddig még nem jött össze, de nem adtuk fel. Ha két-két kvótát szereznénk, azzal nagyon elégedettnek kellene lennünk. Mondjuk a kvótakérdés számunkra nem annyira veszélyes, mert a ranglistáról az első 42-44 versenyző szokott odaérni a viadalok döntőjébe. Az elől lévő négy orosz, négy magyar és négy francia közül mindig csak kettő szerez kvótát, a másik kettő kiesik. Általában az így kialakult ranglistaszámon belül szoktunk végezni. De megnyugtatóbb lenne kvótával nekimenni a felkészülésnek. Ha Marosi Ádám, Kasza Róbert és Demeter Bence elkapja az érzést két számban, akkor akár érmet is szerezhet. A lányoknál inkább Kovács Sarolta és Földházi Zsófia érhetnek a nyolc közé. Alekszejev Tamara sokáig sérült volt, most egészséges ugyan, de kérdés, hogy az edzéskihagyás milyen nyomokat hagyott a formájában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!