Egy gólon múlt a feltámadás

2019.04.17. 22:20

Hiába dolgozott le háromgólos hátrányt, kikapott a magyar csapat

Az U18-as divízió I/B világbajnokság harmadik játéknapján Nagy-Britannia ellen lépett jégre a magyar korosztályos együttes az első győzelem reményében – ez végül drámai körülmények között maradt el.

Dévai Nándor Csaba

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kevesebb mint öt perc telt el a mérkőzésből, amikor egy emberelőnyös góllal a britek szereztek vezetést, Samuel Talbot mattolta Horváth Dominikot, 0-1. Rögtön egy magyar helyzetet követően a britek kontrája is komoly veszélyt hordozott magában, olyannyira, hogy csupán Falus Ádám kettő perces kiállítást érő mozdulata révén sikerült megállítani az előretörést. Többször is közel jártak a vendégek a második góljukhoz a két perc során, nehéz pillanatokat élt át a magyar védelem és Horváth Dominik a hazai ketrecben. A játékrész közepéhez érve egy páros kiállítás, majd egy újabb brit szabálytalanságot követően négy a három ellen támadhatott Svasznek Bence együttese, és bár kissé akadozott a gépezet, végül sikerült kihasználni a fórt.

A fehérvári hátvéd, Horváth Milán továbbított a Finnországban pallérozódó Varga Balázshoz, aki kíméletlenül bevarrta a pakkot a rövid felsőbe, 1-1. Nem sok időt töltöttek teljes létszámban az együttesek, egymásnak adták adták a kilincset a játékosok a büntetőpadnál. Hazai előny során egymást követően kétszer is megingott a védelem, amely következtében előbb Patrick Larkin kapuvasat trafálta telibe, majd az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) draftlistájára is felkerülő Kieran Brown mattolta Horváthot, emberhátrányban előnyhöz juttatva csapatát, 1-2.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Brit helyzetekkel végződött az első, brit helyzetekkel folytatódott a második harmad, sehogy sem sikerült elkapni a mérkőzés fonalát. Dobmayer Dominik révén ismét emberhátrányba került a magyar válogatott, amit újfent legjobb játékosuk, Brown váltott gólra – Reed Sayers lövése után elé kerülő kipattanót lőtte el a hosszúba, 1-3. Teljes mértékben összeesett fejben a magyar együttes, fél perccel később újabb kiállítás, egy percre rá újabb brit találat született: Patrick Larkin centerezését Bradley Bowering továbbította Horváth kapujába, 1-4.

A lélektani szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró vendég gól után Svasznek Bence időt is kért, tudva, hogy rendet kell rakni a fejekben. Hat perc játék után jutott el a magyar válogatott az angolok kapujáig, a rövid életű támadássorozat után viszont brit emberelőny következett. Annak ellenére, hogy a játék képe – magyar szempontból – sajnos nem igen változott a középső húsz percben, végül mégis a mieink örülhettek a következő gólnak: Falus lövése magasan a kapu mögött suhant el, a plexiről visszapattanó korong viszont éppen Szűcs Ádám előtt ért földet, aki hezitálás nélkül a kapuba továbbított, 2-4.

Hajmeresztő brit, és hatalmas magyar helyzettel vette kezdetét a záró felvonás, amely öt perc játék után hozta el az első találatot: a változatosság kedvéért emberelőnyben támadott Magyarország, egy végletekig kijátszott támadás végén pedig Ambrus Gergő kotorta be a korongot Brine kapujába, egygólosra csökkentve a különbséget, 3-4. Alaposan elbízhatta magát Nagy-Britannia együttese a háromgólos előny tudatában, ami a sport törvényszerűsége alapján meg is bosszulta magát: Keresztes passza után Ambrus lövését védte Brine, a kipattanót pedig Schlekmann Márk ütötte kíméletlenül a kapuba, 4-4. A magyarok örömét egy sérülés árnyékolta be, Falus Ádám egy balszerencsés esést követően hordágyon hagyta el a játékteret. Felnőtt mérkőzéseket is megszégyenítő izgalmakat hozott az utolsó öt perc, sorra érkeztek a lövések mindkét kapura, majd két perccel a dudaszó előtt jött a dráma: Kieran Brown szerzett ismét vezetést Nagy-Britannia számára, 4-5.

A kapusát lehozva támadó magyar együttes mindent megtett az egyenlítésért, ez elmaradt, így pénteken Olaszország ellen már a kiesés elkerüléséért kell harcba szállni.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Nagy-Britannia 4–5 (1-2, 1-2, 2-1)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 1385 néző. V.: Ernecq, Kacej, Peretyatko

Magyarország: Horváth D. – Dobmayer, Horváth M., Sárdi, Keresztes (2), Schlekmann 1 (1) – Gáspár, Falus, Ambrus 1 (1), Rétfalvi, Varga B. 1 – Hadobás, Mayer, Mesterházy, Béres, Komáromy – Csollák, Rózsahegyi, Lövei, Szűcs Á. 1 Szövetségi kapitány: Svasznek Bence.

Nagy-Britannia: Brine – Bradley (1), Hazeldine (1), Alderson, Brown 3, Graham – Burnett, Cochrane, Chabot, Larkin (1), Lutwyche – Bowering 1, Griffin (1), Mitchell-King, Sayers, Talbot 1 – Reid, Stenton, Hehir, Houston, Jamieson. Szövetségi kapitány: Martin Grubb

Kiállítások: 34, ill. 18 perc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában