Sport

2015.05.16. 14:47

Akinek a szívéhez nőtt Székesfehérvár városa

Székesfehérvár - A régebbi idők sportolóit bemutató sorozatunk mai vendége Disztl Péter kapus.

Silye Sándor

Disztl Péter a Videotonnal az UEFA Kupa menetelés egyik hőse volt, a döntő madridi visszavágóján Valdano büntetőjét védte, míg a Manchester United elleni 11-es párbajban elévülhetetlen érdemei voltak a továbbjutásban, Albiston büntetőjét fogta. A Honvéddal kétszeres magyar bajnok, 37-szer védte a válogatott kaput.

- Hatéves lehettem, amikor édesapám kivitt Baján a Vonatkertbe, és tanított. A Bajai Építők kapusa volt, azért nem vitte többre, mert nem hagyta ott Baját. A Grund nevű csapatunk a környékbeli haverokból állt, úgy hírlik, összehozzák a 73-as csapatot, jó lenne találkozni az ifjúságunkkal. Ma más korban élünk, de felejthetetlen marad, amikor hazamentünk a suliból, bedobtuk a táskát, aztán nyomás a grund, és addig voltunk ott, amíg édesapánk füttyjének a hangja meg nem csapott bennünket. Azért lettem kapus, mert apám kapusként az idősebb gyerekét erre tanítgatta. Volt érzékem hozzá, 13 évesen már az első csapatban védtem. Laci meg mezőnyjátékosként vitte sokra.

Disztl Péter középiskolásként jött Fehérvárra, már minden ide köti
Fotó: Koppán Viktor

Péter 15 éves volt, amikor elszakadt a szülői háztól...

- Egyik edzés után, édesapám mondta, a Videotonba vinnének, döntsem el, megyek, vagy maradok. Mondtam pakoljunk és irány Budapest, de rendbe rakták a földrajzot , Fehérvárra kerültem. A bő família a Fradinak drukkolt Páncsics miatt, mi a Vasas hívei voltunk. Amikor Fehérvárra kerültem, két hét múlva jött értem a Vasas, apám 5 évig nem merte ezt elmondani nekem...

Kértem beszéljen a pályafutása legmosolygósabb idejéről, és a legszomorúbbról: a Vidi UEFA Kupa sorozatáról, a válogatott mexikói 0-6-os kudarcáról a szovjetek ellen.

- Eufória volt a menetelés, kevés magyar játékos élt meg ilyet. Jellemző, még ma is erről beszélünk... A mexikói nyitányon ennyi év után már mosolygunk, de amit előtte elért a válogatott, az csoda volt. A szovjetek elleni 0-6? Olyan elvárás nehezedett ránk, amit nem bírtunk el, de büszke vagyok, hogy játszhattam a vb-n. Ha valaki azt mondja, gyerünk Petya a vb-re, kapsz 9 gólt, mégis azt mondanám, menjünk...!

Péter 37 évesen fejezte be. Baja, Székesfehérvár, Budapest voltak a lakhelyei. Miért Székesfehérvárt választotta?

- Amikor Baján édesapám, majd a nagymamám is meghalt anyukámat meggyőztük, költözzön Fehérvárra. Budapesten 10 évig volt lakásom, de Fehérvár maradt számomra az igazi város. Nem volt átmenet a pálya és a civil lét között, a Pécs csapatában védtem, rá egy hónapra Fehérváron lettem kapusedző. Amit elgondoltam azt megvalósítottam: barátságban lenni akikkel dolgozom, de ez nem mehet a munka rovására! Ami pedig a várost illeti: a Videoton és Székesfehérvár nőtt leginkább a szívemhez, itt kell hát élnem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!