Sport

2009.06.16. 02:28

A lányok behúzták

Székesfehérvár - Kézilabda-válogatottaink közül a lányok már teljesítették a célt: kijutottak a kínai világbajnokságra. A fiúk az Eb-döntőbe jutásért harcolnak, még két meccsük van hátra.

Matók János

Hozta a kötelezőt a magyar női kézilabda-válogatott: a világbajnoki selejtező visszavágóján 33-22-re győzött Szlovákia ellen, s ezzel kijutott a decemberi kínai vb-re. A válogatottnak ezúttal három Fejér megyei illetőségű tagja volt: a dunaújvárosi Imre Vilmos szövetségi kapitány, valamint a Fehérép Alcoa FKC két játékosa, a kapus Pastrovics Melinda és a balszélső Vincze Melinda.

- Igen, ezt a magabiztos győzelmet vártam a lányoktól, s nagyon örülök, hogy nagyon jó csapatmunkával sikerült elérni a célunkat, kijutottunk a világbajnokságra - kezdte Imre Vilmos.

- Minek köszönhető, hogy az első meccshez képest jelentős volt a javulás?

- Annak, hogy az odavágón csak egy, amíg a visszavágón tizenegy lerohanásos gólt szereztünk. Továbbá annak, hogy Szlovákiában hatvan, amíg Nyíregyházán hetvenhét százalékban értékesítettük a ziccereinket, továbbá nagyobb iramot diktáltunk. Ez játékvezetői felfogás kérdése is, hiszen a visszavágón nem ették meg a szlovákok színészkedéseit, nem úgy, mint a kinti találkozón. De a javulás annak is köszönhető, hogy sokat dolgoztunk a siker érdekében, így a visszavágóra sokkal pontosabb lett a védekezésünk és a támadásunk. És az is számított, hogy az első mérkőzés után rengeteg kritika érte a csapatot, de nem bántottuk a lányokat.

- Miközben a lányok kapitánya, tavasszal a Dunaferr SE férficsapatának is a trénere volt. Az újvárosiak is önt szeretnék. Hogyan tovább?

- Ezzel kapcsolatban még nem szeretnék nyilatkozni. A szövetségi kapitányi poszt teljes embert kíván, mert a hazai és a nemzetközi versenynaptár is nagyon sűrű. Viszont a döntés nem az én kezemben van. Vagy főállású újvárosi klubedző, vagy főállású kapitány leszek. Szívem szerint mindkettőt csinálnám.

A világbajnokságra kijutott válogatottban két fehérvári játékos is szerepelt.

- Nagyon örülök a sikernek, a fölényes győzelemnek, hiszen eleget tettünk az elvárásnak - mondta a kapus Pastrovics Melinda. - Úgy érzem, hogy éltem a lehetőséggel, amikor a kapitány beküldött, nem vallottam kudarcot. Tanultunk az első mérkőzésen elkövetett hibáinkból, és az is plusz motivációt jelentett, hogy itthon játszottunk. Nagyon szeretnék ott lenni a kínai vb-n, s ennek érdekében mindent megteszek, de sok múlik majd Pálinger Katin: ő mit szeretne majd a vb-vel.

- Nagyon jó volt a visszavágó hangulata, érzésem szerint jól ment a játék, a helyzeteimet kihasználtam. Az őszi teljesítményemmel harcolhatom ki a vb-részvételt, így csak rajtam múlik majd, hogy ott leszek-e Kínában. Én nagyon szeretnék - mondta határozottan Vincze Melinda.

A férfiak még izgulhatnak az Eb miatt

Férfiválogatottunk az Eb-selejtező 4. csoportjában szerepel, s vasárnap este Horvátországban, a vb-ezüstérmes otthonában szerepelt. Hajdu János szövetségi kapitány tartalékos csapata nagyszerűen szerepelt, noha a bravúr elmaradt, csak 26-25 arányú vereséget szenvedett. A horvátok ezzel 10 ponttal az első helyen állnak, amíg a 2., vagyis a szintén továbbjutó hely a magyaroké. Két mérkőzés van még hátra, itthon a görögök, és idegenben a szlovákok ellen, akik szintén 8 pontosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!