Sport

2009.01.05. 03:28

A hisztizésben nagyok a salzburgiak

<b>Székesfehérvár</b> - Az Alba Volán SC jégkorongcsapatára pikáns mérkőzés várt az EBEL 41. fordulójában, hiszen az a Red Bull Salzburg látogatott a fehérvári jégcsarnokba, amely ellen november 16-án sokáig emlékezetes csatát vívott...

Bobory Balázs

Barátságosnak messze nem volt nevezhető az akkori összecsapás. A salzburgiak rendkívül agresszív harcmodorban léptek fel a hatvan perc során, talán törleszteni akartak azért, mert korábban a nevesincs szegény magyar kiscsapat, Palkovics utolsó másodpercben lőtt góljával már megleckéztette őket ebben a szezonban. Talán azt gondolták, hogy ez lesz a célravezető... Aztán felvették a kesztyűt a fehérváriak, és a végig kiélezett találkozón egyre keményebb jelenetek voltak láthatóak a jégen. A gyengekezű játékvezetők nem tudták már kontrollálni az eseményeket, így két sérültbe és szintén két hatalmas verekedésbe torkollt a csata. Pierre Pagé, a Red Bull mestere a kispadon még tajtékozva fenyegette a fehérvári játékosokat, majd a mérkőzés után, az öltözőfolyosón már megtört és elcsukló hangon balkáni körülményeket emlegetett az őt faggató újságírónak, de azt sem felejtette el megjegyezni, hogy minden fórumon felszólal majd az albás csarnokban tapasztalt rendezési hiányosságok miatt...

Szerencséje sem volt a Volánnak, hiszen a szezonban eddig egyetlenegy mérkőzést sugárzott az osztrák sportcsatorna élőben Székesfehérvárról, éppen azt. A bajnokot ért nagy nyilvánosság előtti méltánytalanságoknak(?) nagy ára lett, a sérülést okozó Derek Couture-t 12, Ryan Bonni-t 16 találkozóra tiltotta el a fegyelmi bizottság. A létszámában megfogyatkozott kék-fehérek addig látott lendülete így megtört, s talán ennek is következménye, hogy az Alba visszacsúszott a liga utolsó helyére az év végére.

Nos, ilyen előzmények után várta a Volán a liga leggazdagabb csapatát. Idősebb Ocskay Gábor szakosztály-igazgató még jóval a kezdés előtt abbéli reményét fejezte ki, hogy nem lesz semmilyen olyan incidens, amely miatt ismét megbüntethetik a Volánt. Pierre Pagé viszont nem számíthatott oly szívélyes fogadtatásra, s bőven benne volt a pakliban, hogy a fehérvári szurkolók hatalmas füttykoncerttel fogadják.

Az viszont mindenképpen érdekességszámba ment, hogy sok salzburgi drukker érkezett a királyok városába. Nem voltak csöndesek és szomjasak sem... Bizonyos, hogy az ajándéktárgyakat árusító standnál örültek a vendégeknek, akik jó néhány forintot ott felejtettek különböző mezekért, sálakért, sapkákért. A sörfogyasztásban sem volt hiány, a büféseknek már az első harmad után azon kellett gondolkodniuk, hogy utánpótlást szerezzenek valamelyik nagyáruházból.

Fütty fogadta a látogatókat, üdvrivalgás a Volánt a bemelegítés előtt. A hazai oldalon a beteg Benk András hiányzott, illetve a pontrendszer áldozata, Fodor Szabolcs. Lényegében ugyanabban az összeállításban lépett jégre az Alba, mint még pénteken, Villach-ban. Örvendetes, hogy a salzburgiak 4. sorában ismét szóhoz jutott a fiatal székesfehérvári nevelésű tehetség, Kóger Dániel.

A Red Bull ezúttal sem választott más taktikát, mint korábban: a vendégek nekiestek a házigazdáknak. Hatalmas lendülettel próbáltak korongot szerezni már Szuper kapuja környékén, így kisebb nyomást is tudtak gyakorolni az albásokra. Az már más kérdés, hogy a 4. perc elején nem biztos, hogy szabályos körülmények között esett a salzburgiak vezető gólja, hiszen elképzelhető, hogy Latusa ütője a válla felett volt, amikor belebökött a repülő korongba, 0-1. Aztán a fehérváriak elkezdték az iramot diktálni. Ehhez az is kellett, hogy Dremelj játékvezető kézben tartsa a mérkőzést, és ne engedjen minden egyes ítélete után a salzburgiak hisztijének. A 7. percben Ocskay keresztpassza után Palkovics hatalmas bombát küldött a kapuba, kezdődhetett minden elölről, 1-1. Örült a hazai szurkolótábor, hiszen kedvenceik jóval több helyzetet dolgoztak ki ebben a harmadban az ellenfelüknél, az már más kérdés, hogy a szerencse Parise kapussal volt, nem változott az állás.

A második harmadban is öldöklő, nagyiramú csatát láthatott a közönség. Öt az öt ellen jobbnak tűnt a Volán, és több helyzete is akadt, de ezek kimaradtak. A Red Bull ebben a játékrészben háromszor is emberelőnybe került, s ebből Foster a 30. percben egyet kihasznált, 1-2, így vezetett a vendégcsapat a hajrá előtt.

Nem lehetett leírni a fehérváriakat, főleg azért, mert Ocskay és Palkovics a soraikban volt. A 44. percben előbbi a jobbszélső elé készítette a korongot egy buli után, aki a bal felső sarokba lőtt, 2-2. Nyílt volt az ütközet, voltak olyan pillanatok, amikor elszabadulhatott volna a pokol. Az 51. percben Fekete egy mozdulat után mehetett a büntetőpadra, egy kipattanót pedig Rebek terelt a hálóba, 2-3. Kétszer kapott még sanszot az egyenlítésre az Alba, ám emberelőnyben hatástalan maradt. Az 59. percben minden eldőlt, Mairitsch lövése lezárta a mérkőzést, 2-4.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!