Sport

2012.12.16. 21:03

A graziak kiszórták az Ördögöket

Graz – Nagy küzdelemben aratott szoros hazai győzelem után, szoros idegenbeli vereség a mérlege a Sapa Fehérvár AV19 csapatának.

Elekes András

Így foglalhatjuk össze az elmúlt két nap történéseit. A grazi szelíd délutáni napsütésben, amíg a Volán-játékosok melegítettek, Énekes Lajos optimizmussal nyilatkozott: „Győzni jöttünk Grazba, de nyilván nyerni akar a hazai csapat is. Johannson visszatért sérülése után, majd meglátjuk, mennyit tud hozzátenni a csapat játékához.”

Az edző optimizmusa megalapozott lehetett, hiszen az elmúlt időszak igazán sikeresnek mondható, az olyan brusztos győzelmek, mint a legutóbbi Klagenfurt elleni diadal, pedig nagyon jót tesznek az önbizalomnak. A Graz legutóbb sima vereséget szenvedett Ljubljanában, karácsony előtti utolsó hazai mérkőzésén szerette volna bizonyítani szurkolóinak, hogy a szlovén fővárosban csak néhány porszem került az utóbbi hetekben kifogástalanul működő gépezetbe.

 

A képen látható harmadik fehérvári sorból (fehér mezben) szórták ki a bírók Mihályt és Sikorcint (Fotó: Elekes András)

Ennek megfelelően a két csapat már az első pillanatban egymásnak esett, ami szinte azonnal páros kiállítást eredményezett, amelynek fehérvári szereplője, az első sor egyre meggyőzőbben játszó centere, Bailey volt. A négy a négy elleni játékban helyzet mindkét kapu előtt adódott, Munro azonban Grazba is elhozta kiváló formáját. A hazai közönség szótlanul vette tudomásul, hogy csupán a fehérvári csatárok, Vas, majd Sikorcin és Metcalfe pontatlansága miatt nem vezet a vendégcsapat.

Aztán a 12. percben Lefebvre kiállításánál elhangzott egy kósza fütty, s ezzel mintha életre kelt volna az aréna. A 18. percben aztán ismét síri csend következett: Mihály góljával 1-0-ra vezetett a Volán, s nem érdemtelenül. Sille, majd szinte azonnal Horváth kiállításával elkezdődött a fehérvári csapat szisztematikus „tizedelése”, amely folytatódott a második harmadban is. A kiállítások jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai csapat végig hatalmas fölényben játsszon. Ebben a harmadban a fehérvári csapat alig jutott el a grazi kapuig. Viszont szinte hibátlan védekezéssel, és ismét parádés kapusteljesítménnyel sikerült egyetlen góllal – Latendresse találatával – megúszni a harmadot, 1-1.

A harmadik harmadban továbbra is többnyire a fehérváriak koptatták a büntetőpadot, ennek ellenére kiegyensúlyozottabbá vált a játék, amelyet időnként kemény összecsapások, durvaságok, s ennek következtében végleges kiállítások (Mihály és Vanballegooie mehetett korábban zuhanyozni) tettek még izgalmasabbá. Aztán a 15. percben akkor lőtt gólt a Graz Daoust révén, amikor már nem igazán volt benne a játékukban a találat, 2-1.

Kevesebb mint három perccel a mérkőzés vége előtt Sikorcin kapott ötperces büntetést állítólagos fejelésért, így aztán hiába hozta le Neliba Munro kapust, csak egyenlő létszámban támadhatott a fehérvári csapat. Gól nem született, a Graz pedig 2-1-re megnyerte a mérkőzést, növelve a Volánnal szemben pontelőnyét. Két nappal korábban a Sapa Fehérvár AV19 nagy csatában 2-1-re győzött hazai pályán, most ugyanolyan arányban alulmaradt idegenben.

Kiegyensúlyozott ez a mezőny, még nagy harc várható az első hat helyre kerülésért. És ebben a versengésben jó esélyei vannak a fehérvári csapatnak. Persze, ha továbbra is ilyen szellemben folytatják. Ami pedig a játékvezetést illeti: az idei szezonban, az eddigi 30 mérkőzésen mindössze egy 5+20 perces büntetést kapott eddig a Sapa Fehérvár AV19, ezen a grázi mérkőzésen viszont két 25 perces „Match penaltyt” is kiosztottak az ördögöknek, ami azt jelenti, hogy Mihály Árpád és Sikorcin Ladislav legalább egy meccset pihen, és várhatja az EBEL fegyelmi bizottságának döntését.

A forduló további eredményei: Klagenfurt–Villach 3-0, Olimpija Ljubljana–Dornbirn 4-3, Salzburg–Linz 6-4.

A bajnokság állása: 1. Wien 43 pont, 2. Medvescsak 42, 3. Villach 38, 4. Znojmo 38, 5. Graz 38, 6. Sapa 37, 7. Linz 35, 8. Klagenfurt 34, 9. Salzburg 29, 10. Ljubljana 28, 11. Dornbirn 21, 12. Innsbruck 11.

A fehérváriak legközelebb pénteken, 19.15-től az éllovas Wien csapatát fogadják.

Graz 99ers–Sapa Fehérvár AV 19 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Graz, 2550 néző, Vezette: Jelinek, Smetana, HofstÚtter, Zehenthofer (osztrákok).

Graz: Stefaniszin – Jarett, Scalzo, Latendresse 1, Day, Labelle – VanBallegooie, Lembacher, M. Iberer, Wren, Daoust 1 (1) – Reinthaler, Lannon, Lefebre, Frischmon, Ganahl – Unterweger, Holst, Zusevics, Strohmeier. Vezetőedző: Mario Richer.

Fehérvár: Munro – Orbán, Sille, Magosi, Bailey, Benk – Pratt , Durco, Kovács Cs., Johannson, Banham – Hetényi P., Horváth A., Ladányi, Vas M., Sofron – Pozsgai, Tokaji, Metcalfe (1), Sikorcin, Mihály Á. 1. Vezetőedző: Jan Neliba.

Kiállítás: 11 perc + végleges fegyelmi (VanBallegooie), ill. 16 p. + végleges kiállítás (Mihály Á., Sikorcin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!