Sport

2017.07.02. 19:00

Világsztárok nagy randevúja - A Gyulai Memorialra érkeznek a világ legjobb atlétái

SZÉKESFEHÉRVÁR Hétfőn 11 szám lebonyolításával megkezdődik az először kétnapos, hetedik Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, amelynek sorozatban negyedszer ad otthont a koronázó város.

Káldor András

A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj az 1980-as évekből világhírű népszerűségnek örvendő Budapest Nagydíj utódjaként, először 2011-ben került megrendezésre. A szervezői csapat célja nem volt más, mint közel két évtizednyi szünet után újra feltenni Magyarországot a nemzetközi atlétika térképére, és a verseny segítségével tovább növelni a sportág népszerűségét hazánkban. Kitűnő hívószónak bizonyult a világ atlétái és menedzserei felé Gyulai István neve, akinek korai halálát követő ötödik évben indult útjára a viadal.

Így a verseny Gyulai István személyében az egyik legismertebb és legelismertebb magyar sportdiplomatának, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) egykori főtitkárának, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkári pozícióját másfél évtizeden keresztül betöltő, egykori 28-szoros magyar bajnok atlétának, Universiade győztes olimpikonnak a nevét viseli.

Először rendeztek Fehérvár belvárosában ugrógálát. A képen az ARAK-os Siskó Zsófia .

Akárcsak az előző években, idén sem szűkölködik a verseny mezőnye sztárokban, hiszen jól cseng a nemzetközi atlétika világában a megmérettetés neve, így nem véletlenül jegyzik be a versenynaptárukba már idejekorán. Azt azonban feltétlenül meg kell említeni, hogy már vasárnap délután is rendhagyó ugrógálát láthattak a fehérváriak, méghozzá a XIII. Hopp-parádé költözött a Magyar Király Szálló előtti térre. A program kora délután utánpótlás-versennyel kezdődött, majd ezt az ARAK rúdugróinak bemutatója követte. Skoumal Péter tanítványai között természetesen ott volt a szám idei magyar bajnoka, Siskó Zsófia is. Ezután jöhetett a női rúdugrók versenye, amelyen szintén indult Siskó.

A felnőttek versenyét a mindössze 20 esztendős, venezuelai Peinado Robeilys nyerte 4,56 méterrel, őt követte a szlovén Tina Sutej, aki 4,30-at ugrott a harmadik sorozatban. Bronzérmes lett az ukrán Maryna Kylypko. Ő legutóbb az idei fedettpályás Eb-n szintén a dobogó harmadik helyén zárt. Siskó pedig 4,05 méteres ugrásával a 4. helyen végzett a hatfős mezőnyben. A serdülő, az ifjúsági és a junior rúdugróknál Gebauer Maja (KSI SE) 3,70 méteres teljesítményével utasított maga mögé mindenkit.

Hétfő délután 14.30-kor indul a verseny, a kalapácsvetés U18-as Ifjúsági Ligájának küzdelmével, majd egészen fél nyolcig követik egymás a számok, benne fél hattól a női kalapácsvetéssel, amely része az IAAF világsorozatának.

Ízelítőül néhány név azok közül, akikért feltétlenül érdemes lesz a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központba kilátogatni. Az olimpiai és világbajnok Justin Gatlin és Asafa Powell egyformán indult már Közép-Európa legjelentősebb atlétikai viadalán. Az amerikai sprinter 2015-ben futotta legjobbját (10.02 mp) itt, míg Powell 2011-ben 9.86-tal versenycsúccsal nyert - ez volt a második 10 másodpercen belüli futás Magyarországon, az elsőt szintén Powell futotta az előfutamban.

Alig egy nappal a rajt előtt derült ki, hogy minden korábbinál erősebb futószámot rendeznek idén, mivel a 100 méter gát világcsúcstartója, két olimpiai bajnoka, a világranglista vezetője, valamint a világranglista első hat helyezettjéből öten is eljönnek
a versenyre.

Ilyen mezőnyt se világbajnokságon, se olimpián nem láttak, hat amerikai versenyző áll rajthoz, nem kevesebb mint 41 Gyémánt Liga-győzelemmel. Itt lesz Kendra Harrison is, aki első számú esélyesként indul, és eddig sorozatban 12 verseny óta őrzi veretlenségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!