Sport

2017.07.11. 19:10

A fehérvári vívólány, Büki Lili korosztályának egyik legjobbja a páston

SZÉKESFEHÉRVÁR Tizenöt éves múlt májusban Büki Lili, aki remekül szerepelt az utóbbi időszak hazai, korosztályos viadalain.

Horog László

Az tulajdonképpen magától értetődő volt, hogy sportolni kezd, édesanyja testnevelő tanár, édesapja futballozott, a Vidi nevelése, végül NB III-ig vitte, a MÁV Előrében és Lajoskomáromban szerepelt a harmadik vonalban.

Lánya, Lili három éve ismerkedett meg a pástok világával, előzőleg teniszezett Fehérváron, majd atletizált az ARAK-ban, Halász Géza csoportjában, a sprintszámokban jeleskedett, száztól négyszáz méterig indult a különböző távokon. Ez amolyan kiegészítés volt a tenisz mellett, ahol kimondottan tehetségesnek tűnt, végül mégis a vívás felé vette az irányt. Előzőleg a kézilabdába is belekóstolt, az FKC serdülő együttesében fél évet pattogtatott, ám úgy gondolta, egyéni sportágban jobban érvényesülhet. Vívni kezdett Szabados Zsoltnál a Székesfehérvári Vívó és Szabadidő Sport Egyesületben, aztán a külföldről hazatérő Kovács László - a sportágban Bagolyként ismerik - vezényelte edzéseit. Tavaly július óta az OMS Tata színeiben versenyez, valamint az Alba Öttusa SE edzéseit látogatja.

Büki Lili három éve kezdett vívni, a 15 éves párbajtőröző korosztályának egyik legjobbja Fotó: a szerző

- Hétfőnként Kovács Lászlóval gyakorolok az Alba Öttusa sportolóival Fehérváron, kedden a fővárosban a kadett és junior válogatott keretedzésen veszek részt a vívóteremként üzemelő Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, szerdánként Tatán Plásztán Attila irányítja a tréningjeimet, csütörtökön és pénteken iskolázom Kovács Lászlóval, szombaton, ha nincs verseny, úszom és futok. Vasárnap néha akad pihenőnap, amúgy úszás szerepel a programban - mondja a Vasvári Pál Gimnázium tanulója.

Az elmúlt időszakban figyelemre méltó eredményeket ért el, a Pozsonyban bonyolított nemzetközi viadalon 256 versenyző közül a harmadik helyen zárt. A szeptemberben záruló, több versenyből álló kadett válogatón - amely a jövő évi európai körversenyekre kvalifikál - a második helyen áll az MTK versenyzője, Muhari Eszter mögött. Büki Lili a 2001-2002-es korosztályban indul, egy év múlva is ugyanitt állhat rajthoz. Ha minden a tervek szerint alakul, nem következik be formahanyatlás, a fehérvári sportoló rajthoz állhat a jövő márciusi kadett Eb-n, majd a vb-n, amelyen a hazai ranglista első négy helyezettje indulhat. Mivel a korosztályba belefért, a közelmúltban, a serdülők között is rajthoz állt, Balatonfüreden megnyerte az országos bajnokságot, a döntőben a Vasas versenyzőjét, Máté Csengét 15-10-re verte.

A tavalyi idényben az Olimpici sorozaton - tavaly szeptemberben kezdődött, idén májusban ért véget - is megmutatta magát, nem csak hazai, ukrán, szlovák, román és német versenyzők között. A négy helyszín közül Debrecenben győzött, Szolnokon és Budapesten bronzérmes lett, Békéscsabán viszont rontott, a 16 között kiesett. Az összesítésben az élen végzett.

Indult a felnőtt válogatón is, balszerencséjére a nyolc között a riói, ötkarikás bajnok világklasszissal, Szász Emesével találkozott, 15-6-os vereséget szenvedett.

- Ha nem vele találkozom, úgy gondolom, lényegesen messzebb juthattam volna, a többiek ellen lett volna esélyem. Szász kiemelkedik nem csak a magyar mezőnyből. A döntőt is könnyedén, 15-3-ra nyerte. Óriási élményt jelentett, hogy vívhattam vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!