Sport

2017.06.27. 19:50

A Videoton FC nemzetközi szereplése sikerektől és kudarcoktól sem mentes

Számos emlékezetes pillanatot élhettek át a Videoton szurkolói az elmúlt több mint negyven év nemzetközi párharcai során.

Szupkai Gábor

Az első európai megmérettetésre az 1974/75-ös szezonban került sor, az UEFA-kupa első fordulójában a Nápoly ellen próbálkozhatott a Videoton. Ezt a párharcot összesítésben 3-1-re nyerték az olaszok, a UEFA-kupa 1976/77-es szezonjában viszont a Fenerbahce és a Wacker Innsbruck csapatát búcsúztatta a Fehérvár, de a Magdeburg 5-1-es összesítéssel véget vetett a menetelésnek.

A dicsőséges 80-as éveket egy kevésbé szép eredménnyel indította a Videoton, az 1981/82-es szezonban már az első fordulóban elbúcsúztak az UEFA-kupától a Rapid Wien ellenében.

Ami viszont három évvel később történt, az arany betűkkel került be a székesfehérvári labdarúgás történelemkönyvébe. A Dukla Praha, a Paris Saint-Germain, majd a Partizan Belgrádon átlépve a negyeddöntőben a Manchester Unitedet ütötte ki tizenegyesekkel a Videoton, majd az elődöntőben a Zseljeznicsar Szarajevót győzte le, 4-3-as összesítéssel. A döntőben a Real Madrid következett és az első mérkőzést Székesfehérváron 3-0-ra hozta a spanyol csapat. A visszavágón viszont megtörtént a csoda: Májer Lajos bombájával 1-0-ra legyőzte a Videoton a Santiago Bernabeuban, de a madridiak 3-1-es összesítéssel elhódították a trófeát. Ezt követően az 1985/86-os szezonban két, 1989/90-ben egy kört tudott menni a Videoton.

Hosszú szünet után 2006/07-ben tudott ismét nemzetközi porondra kilépni a Videoton egy kupagyőzelmet követően. Ekkor az első körben a Kajrat Almatit még verték a fehérváriak, de a Grasshoppers már keményebb diónak bizonyult. Sokkal nagyobb szerencsével 2010/11-ben és egy évvel később sem járt a Videoton, előbb a Maribor ellen rögtön kiesett az Európa Ligából, majd a Sturm Graz állt útját a BL selejtezőjében. A következő szezon viszont az utóbbi évek legszebb élményeit hozta a szurkolóknak.

A Slovan Bratislava, a KAA Gent és a Trabzonsport együttesét is kiütötte a Videoton, majd az Európa Liga csoportkörében a Sportingot és a Baselt is megverte a Sóstói Stadionban a Paulo Sousa vezette együttes, ám végül csak a négyes harmadik helyén zárt. A következő idényben az FK Mladost Podgorica idegenben lőtt góllal az első körben kiejtette a Videotont, majd rá egy évre a BL 3. selejtezőköre és a BATE Boriszov volt a végállomás. Legutóbb tavaly a Zaria Balti és a Cukaricki nem, de a Mydtjylland végül megálljt tudott parancsolni
a Videotonnak. Idén remélhetőleg sikerül ennél jóval tovább menetelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!