Sport

2017.03.04. 20:35

Palkovics Krisztián - Jégország uralkodója

Palkovics Krisztián jégkorongozó, aki akár legendává is válhat. Ha már szinte a jégre született...

Siki Szabolcs

Pedig, amikor elkezdte, még nem volt nagyon ismert a hoki, a gyerekek számára focizni, ott eredményt elérni volt nagy érdem. De Krisztián mégis jégkorongozott. Miért?

- Nem sokat tudtam a sportágról gyerekként. Gábor bá' (Ocskay Gábor - a szerk.) hívott el a jégre játszani. Hamar megismertem, megszerettem e sportot - mondta.

Hamar kiderült, hogy a srác tehetséges, bár ezt Gábor bá' aligha láthatta előre.

- Persze, hogy nem, ehhez idő kell. Időm volt, játszani szerettem, kicsiként az ifjabb Ocskay Gáborral hamar összehaverkodtunk, jó párost alkottunk. Remek korosztály jött össze a Volánban, jó eredményeket értünk el, két korosztályos bajnoki cím jelezte ezt. De az a fránya Dunaújváros megakadályozott bennünket abban, hogy többször is országos bajnokok legyünk. Nagy meccseket játszottunk velük, de ilyen a sport, jobbak voltak. Ám felnőttként már kárpótoltuk magunkat!

Együtt a család, a srácé a jövő

Legendás volt Fehérváron a Palkovics-Ocskay-Zalavári trió. Zalavári Miklós kivált a sorból, a tanulást választotta.

- A döntése őt igazolta, akkor még nem volt a jégkorongban annyi lehetőség. Miki okos ember, nemzetközi szinten sok helyen, komoly munkakörökben dolgozott, megtalálta a helyét az életben. Mi meg a jégpályán.

Volt még egy távozó Krisztián mellől. A társ, a barát, Ocskay Gábor nagyon fiatalon hunyt el. - Ezt soha nem tudom feldolgozni! Az idő múlásával az ember fájdalma enyhülhet, de semmi több. Épp most gondoltam rá, hogy mennyire kellene Gábor, amikor a vezetés megfiatalodik a csapatnál. Mert Gábor nem csupán a pályán, de azon kívül is vezéregyéniség volt!

A fehérvári csapat túllépett a Fradin, a Dunaújvároson, és egyeduralkodó lett e honban. Hogyan tudták elviselni, hogy amikor bemutatkoztak az EBEL-ben, tönkreverték a csapatot, őket, akik nem voltak ehhez hozzászokva?

- Tudtuk, hogy egészen más kávéház vár ránk az EBEL-ben, fel is készültünk rá. Nem a dobogóért játszottunk, a legjobb 4 közé sem sikerült jutnunk. Nehéz volt ezt megszokni, de sokat fejlődtünk, és velünk együtt a magyar jégkorong is. Anyagi határaink meg voltak húzva, a profi sportban a pénznek nagy a szerepe. Nem véletlenül a Barcelona és a Real Madrid a kontinens meghatározó futballcsapata.

Elérkezett Palkovics Krisztián számára a 30+ ideje. Nehéz volt az újrakezdés, az a tény, hogy tetszik, vagy sem, de civillé lett?

- Már vártam, hogy megpihenjek. Az utána következő egy-két év volt nehéz. Főként az, hogy jégkorong nélkül zajlik az élet. Korábban is vállalkozó voltam, ez nem jelentett újdonságot. Játszhattam volna még, de nem bántam meg a döntésemet. Segítőként sem könnyebb. Mindennap kint vagyok a jégpályán, de a palánkon kívül. Segítem a csapatot, lesem a szárnyát bontogató kisfiamat. Van mivel elfoglalni magamat, na...!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!