Sport

2017.01.14. 21:50

Energikus albások - Az Alba Fehérvár tovább folytatta menetelését

A férfi kosárlabda NB I 13. fordulójában az Alba Fehérvár a KTE Duna Aszfalt csapatát fogadta és 31 ponttal nyert.

Káldor András

Két, az utóbbi fordulóban győztes csapat találkozott az Alba Regia Sportcentrumban, ráadásul a vendégek az előző héten első idegenbeli sikerüket érték el a Paksi Atomerőmű SE otthonában. Ezzel edzőt buktattak, ugyanis a paksiak a vereséget követően megváltak a litván szakvezetőtől, Gediminas Petrauskastól. Vezetőedzőjük pedig az a Forray Gábor, akinek a neve egyáltalán nem ismeretlen Fehérváron, hiszen a szakember itt kezdett el edzősködni, majd hosszú éveket töltött el a hírős városban, mielőtt ezt egy rövid időre megszakítva Jászberényben lett először NB I-es edző. A hazai gárda a hétközben a FIBA Europe sorozatában egylabdás mecs-csen legyűrte román Cluj Napoca csapatát, és a tabella éléről várhatta az összecsapást. Dzunics Braniszlav vezetőedző számára azonban gondot okozott, hogy Filipovics Márkó továbbra sem játszhat, Kolozsváron pedig Markovics Luka is bokasérülést szenvedett, így ők nem segíthették csapatukat.

 

Nem mondhatni, hogy kosáreső hullott volna az első négy percben, csupán Lóránt Péter duplája ért pontot, míg a csapatok többi kísérlete eredménytelennek bizonyult. Az Alba védekezésére a folytatásban sem lehetett panasz, ugyanis a vendégek a 6. percig mindössze egyszer találtak be, Pongó Martin révén. Majd James Farr harcolt meg egy ziccerért a kecskeméti palánk alatt, a Kolozsvár ellen nagyszerű teljesítményt nyújtó center megérdemelten kapta ezt követően a vastapsot. Ugyanez vonatkozott Lórántra is, akit csak nehezen tudtak tartani a lilák, és az első tíz percben 9 pontig jutott. A 8. percben Winston Shepard duplája pedig először hozott tízpontos hazai előnyt (19-9). A fiatal Keller Ivánt is már az első negyedben mély vízbe dobta mestere, a több idényt is az ellenfélnél játszó hátvéd jó teljesítményt nyújtott, és a játékrész végén szép egyéni akcióval, majd egy triplával köszönt be. A második negyedben is folytatta lendületes játékát az Alba, fokozatosan növelve vezetését. Több figurával is megpróbálkozott a KTE támadásban, ám masszív védőfallal találták magukat szemben, és a lepattanók rendre Keller Ákoséké lettek. Így nem okozott különösebb meglepetést, hogy még a nagyszünet előtt Brandon Taylor sikeres hárompontosa után már harmincpontnyi lett a különbség a csapatok között (53-23).

A pihenő után kicsit lazított a gyeplőn a Fehérvár, és ezt Milutin Djukanovics használta ki, egy dupla-tripla kombóval faragott valamelyest hátrányukon. Nem tartott sokáig ez, mert jött Farr, és látványos zsákolással állította vissza a harmincas differenciát. Dzunics Braniszlav is nyugodtan forgathatta csapatát, mert azok, akik máskor kevesebb lehetőséget kapnak, most bőségesen élhettek a felkínált játékidővel. A harmadik negyedet ugyan egy ponttal nyerték a vendégek, de ez mit sem számított, mert a végig motivált és energikusan játszó Alba megérdemelten győzött, ilyen arányban is.

Alba Fehérvár–KTE Duna Aszfalt 90-59 (26-11, 27- 12, 22-23, 15-10)

Székesfehérvár, 1700 néző

Vezette: Hegedűs, Jakab, Praksch

Alba: Taylor 12/6, Edwards 10/3, SHEPARD 16, LÓ- RÁNT 15/3, KELLER Á. 6 Csere: KELLER I. 7/3, Burgess 5, FARR 16, Tóth P. 3/3, Nshimba, Somogyfoki P . Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Kecskemét: DJUKANOVICS 8/6, PONGÓ MARTIN 11/ 6, Djeraszimovics 10, Ivosev 10, Karahodzsics 9. Csere: Molnár M. 4, Pongó Máté 3/3, Hegedűs G. 2, Molnár D. 2, Fülöp, Pálinkás. Vezetőedző: Forray Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!