Sport

2016.12.19. 22:10

Bízik a beérő utánpótlásban

Székesfehérvár - December ötödikén döntött a Magyar Öttusa Szövetség rendkívüli küldött gyűlése: új elnököt választ. Bretz Gyula már látogatást is tett Fehérváron.

Ferencz Balázs

Székesfehérvár a magyar öttusa fellegvára, így nem csoda, hogy megválasztása után 11 nappal már látogatást is tett a koronázó városban a Magyar Öttusa Szövetség új elnöke, Bretz Gyula, aki szerint néhány éven belül komoly merítési lehetősége lesz felnőtt magyar versenyzőkből a majdani kapitánynak.

Az elnök, Bretz Gyula (jobbra) az Alba Öttusa SE évzáró ünnepségén látogatott Székesfehérvárra Fotó: Koppán Viktor

- Folyt már egyeztetés az új elnökséggel, s abban mindannyian egyetértünk, hogy az állam nagyvonalúan támogatja az öttusasportot, de ez egy annyira nehéz sport, hogy itt nem lehet egy-két év alatt világsztárokat nevelni. Az ember körülnéz, s látni lehet, hogy a sokkal szélesebb bázisról három-négy év alatt sokkal erősebb felnőtt mezőny alakul ki, s ezért bizakodó vagyok.

Most kevés felnőtt férfi és női versenyzőnk van, s ez probléma. A tehetséges gyerekekből azonban néhány éven belül ugyanolyan bő mezőnyök lesznek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Véleményem szerint egy komoly, harmincfős versenyzőtáborból lehet majd válogatni a felnőttek között is.

- Melyik lehet az a fő csapásirány, mely alapján el lehet indulni az eredményesség terén? Mert az utóbbi években - Kovács Sarolta világbajnoki címén kívül - nem szállítottak kiemelkedő, dobogós helyezéseket a felnőtt öttusázók.

- Azért én nem fogalmaznék ennyire sarkosan, mert a kvalifikáció során a fiúknál Marosi Ádám könnyedén vette az akadályokat, Földházi Zsófia pedig ahol elindult, negyediknél rosszabb soha nem volt világkupán. Felemás év van mögöttünk, mert olimpián nem jutott nekünk dobogó. Az év első felében azonban nagyon jól szerepelt Marosi és Földházi is, Kasza Róbertnek pedig a második félév sikerült jobban, amikor már eldőlt az olimpiai kvalifikáció, ez volt a pechje.

Azzal honoráltuk, hogy ő lett az Év férfi sportolója. Remélem, hogy mindannyian folytatják az edzést, mert ez a sportág csak fanatikus embereknek való, akik az egész életüket erre áldozzák. Abban is bízunk, hogy - ahogy az Alba Öttusa SE-nél Fehérváron is készülnek egy saját öttusa-otthon létrehozására - mi is szeretnénk a következő években tető alá hozni állami támogatással a rég megálmodott öttusa centrumot Budapesten, ahol mind az öt számot egy helyen tudjuk űzni.

A konkurens országokban ez már mindenhol megvan, s ez az eredményeken meg is látszik. Nagyon nehéz ma a 36 fős döntőben jól szerepelni. Most a 36 döntős hihetetlen magas színvonalú sportoló, a férfiaknál talán még erősebb a mezőny, mint a nőknél. Nagyon nehéz már megjósolni az öttusában, hogy ki fog nyerni, nézzük csak az olimpiát: senki nem gondolta volna, hogy az ausztrál Chloe Esposito ér be elsőnek.

- Mi a közeljövő legfontosabb elvégzendő feladata?

- A magyar versenyzők fizikai felkészültsége jó, kicsit szomorúak vagyunk amiatt, hogy a frankfurti kongresszuson a UIPM leértékelte az úszást, ami eddig sem fizetett jól. A statisztikák kimutatták, hogy az úszás volt a legkevésbé megbecsülve a másodpercenkénti három ponttal, amit most levettek kettőre. A kitűnően úszó lányainknak és a jól úszó fiúknak is hátrányt jelent majd. A legfontosabb azonban, hogy öttusaversenyt jó vívás nélkül nem lehet nyerni, s nagyon fontos szám lett a lövészet. Nagyobb hangsúlyt szeretnék ezekre is helyezni, valamint véleményem szerint jobban elő kell készíteni a versenyekre való pszichikai felkészítést.

- Pálvölgyi Miklós regnáló szövetségi kapitány szerződése 2017. január 31-én lejár. Dolgoznak a pótlásán?

- Vörös Zsuzsanna általános alelnököt kértem fel a pályázati kiírás elkészítésére. Elképzelhető, hogy ő azt a koncepciót választja, miszerint külön szövetségi kapitánya lesz a férfi és a női válogatottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!