Sport

2016.11.23. 17:22

Fizetnie kell az Adidasnak! - A váli feltaláló 20 év után láthat vissza valamit világhírű futballcsukájából

Oroszi László találta fel az irányítósávos futballcipőt, melynek szabadalmát a nagy sportszergyártó magyar leányvállalata bitorolta.

Ferencz Balázs

A több mint 14 éves per jogerős ítélettel zárult novemberben.

Az Oroszi László feltaláló által 1996. október 14-én szabadalmaztatott irányítósávos futballcipő a magyar szabadalom oltalmi körébe esik. Ugyanakkor az Adidas világsikert kovácsolt a hasonló fejlesztésű Predator Precision és Predator Mania cipőivel, mely utóbbit a mai napig a világ legjobb sportcipői között tartanak számon. A magyar feltaláló perre ment, s 2012-ben a bíróság megállapította, hogy érvényes az Adidas által megtámadott szabadalmi oltalom, majd 2014-ben kimondta, hogy az Adidas Budapest Kft. ezt a szabadalmat bitorolja. Oroszi kártérítési igénye elévült, de a most lezárult perben gazdagodás elvonást ítélt meg a bíróság az Adidas Budapest Kft.-től. A feltaláló nyeresége azonban jóval kevesebb, mint amit a fejlesztésre áldozott, vagy mint amennyit a sportszergyártó feltehetően profitált.

Oroszi László az irányítósávos cipőkkel, már az új fejlesztésű futballcipő hasznosításán fáradozik Fotó: FMH arhív/Koppán Viktor

- Egy precedens értékű per lett ebből, s azért kellett türelemmel elviselnem mindent, mert tudtam, hogy ez egy nagyon fontos mérföldkő lesz a feltalálók számára. Akik ugyanilyen helyzetbe kerülnek, sokkal könnyebben tudnak majd harcolni az igazukért. Tudtam, hogy végig kell csinálni, mert később mindenkinek, sőt nekem is jobb lehet - mondta lapunknak a 63 éves feltaláló, Oroszi László. - Úgy gondolom, én semmit nem nyertem, viszont az Adidas nagyon sokat. 1998-ban egy teljesen kifejlesztett, kész terméket adtunk a kezükbe. Az összes fejlesztési költséget mi álltuk, majd a Predator Mania cipőkkel az egész világon hatalmas sikert értek el. Dollármilliárdokat nyertek ezen a cipőn. A koreai-japán rendezésű vb-n az összes sztárjátékos ebben a cipőben futballozott. Most pedig olyan kis összegeken folyt a vita, és a perköltség 70 százalékát is nekem kell állnom, holott a bitorlási pert megnyertük...

Lantos Mihály, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szabadalmi ügyvivője 2005-ben vette át Oroszi ügyét, s nagy szerepe volt abban, hogy kimondják az említett ítéleteket. A szakember elmondta, tisztában vannak a Kúriához benyújtható felülvizsgálati kérelem lehetőségéről, azonban ennek feltételei mélyebb elemzést igényelnek, most még nincs kialakult álláspontjuk.

Oroszi László nem elégedett, de nem is kesereg. Sőt, az új „dobásán" dolgozik.

- Úgy tudtam ezt az egészet elviselni, hogy dolgoztam, és kifejlesztettem egy sokkal jobb cipőt, mint ami itt a per tárgya volt. Ez a cipő eljutott Spanyolországba is. A korábbi brazil klasszisnak, Roberto Carlosnak egy magyar hölgytől van egy kisfia, aki a Real Madrid fiókcsapatánál futballozik. Már ennek a kisfiúnak és magának Roberto Carlosnak is készítettem egy cipőt. Ez a munka tudta elviselhetővé tenni a hosszú pereskedést. Nem keseredtem bele, „csakazértis' elkészítettem a 21. század futball-cipőjét. A váli feltaláló megnyugtatott, ennek a cipőnek rendben van a szabadalma.

- Ennek a cipőnek a szabadalmát az a Lantos Mihály készítette el, aki fölkarolta az ügyemet az Adidas-szal szemben. Az új cipő lényege az, hogy a felületén olyan struktúrát hozunk létre, ami a játékosok posztja és képességei alapján variálható. Tudunk kapusnak, védőnek, középpályásnak és csatárnak is olyan cipőt adni, ami neki megfelel. Figyelembe tudjuk venni azt is, hogy milyen egyéni igénye van. Teszem azt, ha a lövései nagyobbrészt fölé szálltak korábban, akkor olyan felületi kialakítást alkalmazunk a cipőn, ami segíti őt, hogy pontosabb legyen. A labdakezelést is nagyon megkönnyíti, és elősegíti a pontos labdatovábbítást.

Tehát akár happy end lehet a nagy cipő-story vége. Oroszi spanyolországi információi szerint a tesztek jól sikerültek, s most már Kínában tárgyalnak az új cipő esetleges használatáról. Egy találmány hasznosítása azonban nehéz feladat, és hosszú időt vesz igénybe. Hogy saját márkanév alatt, vagy valamely óriáscég logójával húzhatják lábukra akár a világsztárok a magyar találmányt, hamarosan eldől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!