Sport

2015.10.03. 11:07

Kovács Zoltán: jó nekem!

Sorozatunk mai vendége Kovács Zoltán, a kajaknégyes háromszoros világbajnoka.

Munkatársunktól

Zoli 50 éve született Székesfehérváron. A VVSI-vel úgy került kapcsolatba, hogy az iskolájukban, a hajdan Münnich Ferenc nevét viselő iskolában toboroztak az agárdiak. Kovács Zoltán akkor nem volt ott, osztálytársai mondták, hogy ez nagy buli, így aztán ő is részese volt annak a négy busznyi gyereknek, akik együtt mentek Agárdra. A fizikai, és mozgásképességek felmérése után ő maradt 1975 szeptemberében, a társulat fele nem felelt meg, és befejezte. Lapátot nem látott, úszni sem tudott, de futásban gyors volt, és aki abban jó, az a kajakban is megfelel.

- A kiválasztásnál látták, hogy a sajtkukacon kívül más is mozog bennem. Akkor VVSI szakemberei tudták, aki jól fut, az a kajakban minimum ifjúsági kor végéig jól teljesíthet - mondta.

Kovács Zoltán később is jól teljesített... Előkészítő csoportosként már figyelték, sőt, rövidesen, a nála idősebbeket is legyőzte sorra az edzéseken. Első éves ifiként 15 évesen már az IBV versenyen volt, párosban a 7., négyesben a 4. helyen végeztek. A győriből fehérvárivá lett Fidel Lászlóval hamar összejöttek, Fidel egyesben jó volt, de a párosuk is jól működött. Sőt, 1982-ben már párosban verték az ifi mezőnyt, kétszer ifi világbajnokok voltak együtt. Utána jött a négyes, és amikor Csipes is beült közéjük nem lehetett megverni őket.

Kovács Zoltán ma is aktív Fotó: archív

Következett az 1988-as olimpia, ahol a két agárdi srácot a fővárosiak kipöckölték a négyesből.

- Parti doktor, a szövetségi kapitány - Isten nyugosztalja - szíve a Honvédé volt, a fővárosiakat szívesebben látták volna a négyesben. Hitegetett bennünket, ez a négyes megbonthatatlan, teljesen mindegy hogy megyünk év közben, mi csak készüljünk az olimpiára. Ennek jegyében került a csapatba Hódosi, és Ábrahám, mentek, mint a távirat, de az olimpiára le-eresztettek, és csak Csipesnek, meg Gyulainak köszönhetően nyertek. Hogy mit tettem? Dühöngtem, az 1992-es olimpia meg már nem számított, hiszen egy évvel korábban megszületett a lányom, és abbahagytam a sportot.

Zoli civillé lett, volt sportállása, edzősködött, és civil foglalkozásai is voltak.

- Nem volt egyszerű a helyzetem, hét évig kerestem, hogy mihez kezdjek magammal, de nem nagyon találtam. Tizenkét évet töltöttem el vagyonvédelemmel, a sportban is dolgoztam, s emellett a pénzügyi szektorban próbálkoztam. Vezettem a VVSI szakmai munkáját, de az is a múlté, pillanatnyilag igyekszem embereknek pénzügyi tanácsot adni több, kevesebb sikerrel. Nem egyszerű feladat. A sporttól nem szakadtam el, a sárkányhajózás jelenti az örömöt a számomra. Jó néhány korosztályos érmet, aranyat nyertünk már, és a hosszútávú céljainkat szeretnénk beteljesíteni, erre készülünk a csapatommal. Lelkes családapákból, anyákból álló, 40 évesnél idősebb 10 fős mix együttest koordinálok a Dragon Aquán belül a kishajós társulattal. Ötven évesen a sportban mindent elértem az olimpiát leszámítva, ma is aktív vagyok, mit mondjak - jó nekem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!