Sport

2014.06.02. 15:15

Egy hosszú út elején - Havasi Gergő elszánt, hogy nagymester legyen

Adott egy alig 13 éves fiatal, az óriási tehetség Havasi Gergő, aki a nyílt magyar sakk-bajnokságon bombameglepetést okozott: másodszor teljesítette a nemzetközi mester normát, de terveiben már a nagymesteri cím él.

Matók János

A fehérvári Németh László Általános Iskola magántanulója, az NB II-es MÁV Előre SC sakk csapatának az első táblás versenyzője, Havasi Gergő parádés teljesítményt nyújtott a zalakarosi nyílt magyar bajnokságon. Az összetett versenyben a holtversenyes 17. helyen végzett 5 ponttal. A magyar bajnokságon holtversenyes 9. lett, ami nagyon előkelő, mert az ország legjobbjai, így Lékó Péter és Almási Zoltán kivételével szinte mindenki részt vett a bajnokságon. Az U20 bajnokságban pedig holtversenyes második helyen végzett. Gergő 8 nagymestert, köztük Portisch Lajos nagymestert, 15 nemzetközi mestert és 9 Fide-mestert utasított maga mögé, 34 Élő-ponttal gyarapította értékszámát, ami így jelenleg 2336. Másodszor (3 alkalommal kell) teljesítette a nemzetközi mester normát, így közel került a célhoz, mely után a nagymesteri lesz az új kihívás.

Havasi Gergő elszánt és céltudatos, senkitől sem fél, minden partiban a győzelemért harcol (Fotó: Koppán Viktor)

Adósak vagyunk még a két utolsó fordulóval, ahol egyaránt nagymester riválisai voltak Havasinak.

A 8. fordulóban döntetlent játszott Tolnai Tibor (2469 Élő-pont) nagymesterrel, majd következett Horváth Csaba nagymester (2560 Élő-pont), aki furfangos, precíz játékáról és mély megnyitási ismereteiről híres. A megnyitásban a Pirc-védelem került terítékre, Horváth egy asszimetriát hozó döntést hozott, mert lecserélte az erős futóját Gergő a huszárjáért, ezzel gyengítve riválisát. ki egy Karjakin és Ivanchuk között játszott mérkőzés egyik motívumát alkalmazta, ami rögtön álláselőnyt biztosított neki. Horváth a passzív védekezés helyett aktív ellenjátékot választott,a ami még tovább rontotta az állását. Havasi erőteljesen támadott, s ezt látva a nagymester döntetlent ajánlott, amit Gergő gondolkodás nélkül elutasított, mert nyerésre játszott. Így érkezett el a végjáték, amikor is a fehérvári tehetség egy vezér egy bástya elleni előnyre alakította állást. Erről tudni kell, hogy a sakkozónak az 50 lépéses szabály miatt csak 50 lépése van, hogy nyerjen. Ez a végjáték a 2006-os pamplonai szuperversenyen még a szupernagymester Morozevichnek (2747 Élő-pont) is gondot okozott, mert nem tudta nyerésre vinni Jakovenko ellen. A 13 éves Gergő azonban precíz technikával érvényesítette az előnyét a végjáték szakértő Horváth ellen. A 91. lépésben, 6 és fél órás küzdelem után a nagymester kezet nyújtott, mert nem tudta védeni a mattot. Ez a játszma Havasi precizitását, és magas szintű középjáték ismereteit bizonyította.

– A verseny kilenc napig tartott, a felkészülést teljesen önállóan, edző nélkül (Szabó Krisztián nagymester abban az időszakban Indiában tartózkodott, majd a Mitropa Kupára készült – a szerk, megjegyzése), saját tudásomból hajtottam végre. A verseny után Berkes Ferenc nagymester (2665 Élő), magyar bajnok tanácsokat adott a finom részletekkel kapcsolatban, és megdicsérte játékomat. Teljesítményem most 2494 Élő-pontnak volt megfelelő, Ha ebben az évben teljesítek még egy normát, akkor a legfiatalabb magyarként leszek nemzetközi mester. Következő célom a pontszámom növelésén kívül, elsősorban a nemzetközi mesteri, majd a nagymesteri norma teljesítése, ezért napi 8-10 óra önálló készülést végzek, ami nagy koncentrációt és rendkívüli kitartást igényel, emellett még az iskolai tanulmányaimat is lelkiismeretesen végzem. Mindezt a szüleim segítségével teszem, mindenféle külső támogatás nélkül – mondta a fehérvári tehetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!