Sport

2014.05.25. 10:22

Sakk: Havasi Gergő nem adja olcsón a bőrét

A zalakarosi magyar nyílt sakk-bajnokság első két fordulójában a 13 éves fehérvári Havasi Gergő (2302 Élő-pont) két nagymesterrel csapott össze, s egyszer döntetlenezett, egyszer pedig 6 órás küzdelemben kapott ki.

Matók János

A két partiról Havasi Gergő az alábbi beszámolót küldte a feol.hu-nak: "A zalakarosi nyílt magyar bajnokság 1. fordulójában ellenfelem az Európai-bajnoknő nagymester Hoang Thanh Trang (2509 Élő-pont). Világossal játszottam, a megnyitásból bonyolult állás alakult ki, ahol mindkét félnek kölcsönös esélyei voltak. A középjáték végén sikeresen védtem ki ellenfelem támadását és egy erős bástyamanőverrel előnybe kerültem. Ellenfelem passzív állását csak egy gyalogáldozat árán tudta megvédeni, így gyalogelőnyt szereztem. Az állás nagyon esélyes volt, mivel figurái továbbra is passzívak maradtak, azonban túl kevés gyalog maradt a táblán így az állás döntetlenre egyszerűsödött, ezért 5 óra bonyolult küzdelem után ellenfelemmel döntetlenben egyeztünk meg. A 2. fordulóban az ellenfelem Antal Gergely (2529 Élő-pont).nagymester volt. A megnyitásból stratégiai küzdelem alakult ki, ahol aktív tisztjeim ellensúlyozták ellenfelem szerkezeti előnyeit. Következetes játékkal rákényszerítettem a nagymestert, hogy képezzen magának egy dupla gyalogot, ami komoly szerkezeti gyengeségnek számít. Az állás az ellentétes színű futók miatt egyenlő volt, viszont én egy aktív lépéssel nyerésre törekedtem. A lépésem átadta ellenfelemnek az egyik centrumbeli támaszpontot és így kis előnyt szerezhetett. A játszma végi kölcsönös időzavar ellenfelem rutinjának kedvezett, mert 6 órán át tartó hosszú küzdelem után szabadgyalogjaimat megállította és az ő gyalogjai erősebbek voltak. A mezőnyben a mi partink tartott a leghosszabb ideig, 6 órás küzdelem után fejeződött be."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!