Sport

2014.04.08. 14:40

Negyven évesek az Alba természetjárói

Székesfehérvár - Az 1949 óta működő Építők Sport Club 1974-ben bővült a FÁÉV vállalatnál megalakított 44 fős természetjáró szakosztállyal. Az Alba Regia SC természetjárói, és az alapítók: Harsányi Lászlóné, Kissné Sinka Klára, Tausz László a 40 éves születésnapról is megemlékeztek.

Matók János

A vállalat lelkes dolgozóiból 1974-ben 6 fő túravezetői tanfolyamot végzett, és megkezdték a hétvégi kirándulások, gyalogtúrák szervezését. A megyei és a városi szövetségek az új fiatal szakosztályt mindenben segítették. Az építőipari vállalat vezetése a kedvezménnyel biztosított autóbusszal könnyítette munkánkat. Éves munkaterv alapján dolgoztak, társadalmi munkában. A szakosztály létszáma hamarosan 100 fölé emelkedett. Gyalogtúrákat, és autóbuszos országjáró hétvégéket szerveztek, évente résztvettek az építőipari vállalatok természetjáróinak országos találkozóján, amit ők is megszerveztek 1200 fő részére Fehérváron. 1979-től a Harsányi házaspár nyaranta többnapos túrákat szervezett külföldre.

A szakosztály lelkes tagjai az Anikó forrást is megtisztították (Fotó: Dorcsák Árpád)

A túrák mellett a szakosztály a vállalat vezetésének a Velencei hegységben egy emlékhelyet, egy pihenőt és forrást hozott létre. Nadap felett 1975-ben megépítették a természetjárók baráti emlékművét, a futballpálya fölött a fenyőerdő mellett álló emlékműnél gyönyörű kilátás nyílik a Velencei tóra. 1986-ban Pákozdnál kialakították az Anikó pihenőhelyet, és az Anikó forrást. Az érkezőket egy tölgyfatáblán beégetve az Erdő fohásza, egy másik táblán Áprily Lajos: Szeret az erdő című verse fogadta. Sajnos az Anikó forrás kiépített környezetét csak pár évig élvezhették, mert a vandál módon szórakozók, folyamatosan szétverték, és elégették a fából készített berendezéseket. 1989-től a szakosztály új 25 km-es túramozgalmat indított a Velencei hegységben, amelyet azóta évente május végén, vagy június elején megszerveznek.

A taggyűlés során Molnár Margit szakosztályvezető beszámolt 2013-ról, és ismertette az idei terveiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!