Sport

2013.09.25. 14:40

Nem kell a balhé a pályára!

Fejér megye futballpályái közül az elmúlt hét végén Vajtán volt balhé, ahol a hajrában szurkolók rohantak be a pályára, hogy megregulázzák az enyingieket. Szerencsére helyreállt a rend, de lehetett volna komolyabb incidens is.

Bobory Balázs

Időről időre akadnak botrányok, balhék a Fejér megyei futballpályákon. Most a Vajta–Enying meccs után van dolga a fegyelmi bizottságnak. Szerencsére azért kijelenthető: kevesebb a balhés mérkőzés a megye futballpályáin, mint a korábbi években, évtizedekben. Schneider Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója szerint fontos a prevenció, a figyelem felhívása a hiányosságok pótlására, valamint immár a botrányokat követő szankciók is visszatartó erejűek lehetnek.

Amit látunk nagyban, az megy kicsiben is. Vasárnap, a „derbin” a Fradi szurkolói ünnepelni mentek a Puskás Stadion gyepére, no persze nem zárkóztak volna el egy kis boksztól a rivális lilák fanatikusaival. Nos, a megyei III. osztály Horfer Serleg-csoportjának rangadóján, a Vajta–Enying meccsen is történtek furcsaságok. Ilyen volt információnk szerint, hogy rendezési hiányosságok miatt hat perccel később kezdődött az összecsapás, majd folyamatos verbális inzultus érte a vendégeket a hazai drukkerek részéről. A legnagyobb baj akkor kezdődött – 4-1-es vajtai vezetésnél –, amikor a hajrában egy faultot követően a játékosok között dulakodás alakult ki, ekkor egy rendező és három drukker is a pályára szaladt és beszállt az adok-kapokba.

A mérkőzés végigment, de a fegyelmi bizottság jövő héten tárgyalja az ügyet, a végeredményről mi is beszámolunk. Aki gyakori vendég a megye futballpályáin, az tudja, nem sajátos esettel találkozott, bár az utóbbi időben mintha javult volna a helyzet és kevesebb a tettlegesség: – Az előző évekhez képest sikerült elérni, hogy a mérkőzések harmadára jut szövetségi ellenőr a nagyobb forráslehetőségeknek köszönhetően – mondta Schneider Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója.

 


A pályákon fegyelmezett, feladatukat a szabályok szerint végző rendezőkre van szükség (Fotó: fmh-illusztráció)



– A prevencióra nagyobb hangsúlyt fektetünk, próbáljuk megelőzni a galibát és felhívni a figyelmet a hiányosságokra. Szerencsére látni olyan jeleket, hogy a klubok, edzők, játékosok fogékonyak a törekvéseinkre. Annak is örülnénk, ha változna a szurkolói kultúra és a bekiabálások többsége nem az ellenfél, vagy a játékvezetés szidásáról, hanem a saját csapat buzdításáról szólna.

Fontos, hogy lényegesen szigorodtak a szabályok és a büntetési tételek, megyénkben is ítéltek már el játékvezető bántalmazásáért két játékost, akiknek börtönbüntetését 2 évre felfüggesztették. Azt hiszem, van már visszatartó erő. A megyében akad más probléma is, szinte minden héten maradnak el mérkőzések, akadnak létszámhiányos kiállások, pedig még a szezon elején vagyunk. Lehet orvosolni ezt a gondot is?

– Természetesen, ha egy csapat nem megy el a mérkőzésre, szankcionáljuk, különböző fokozatú büntetési tételek segítségével – így Schneider Béla. – Háttérbeszélgetésekkel, időponteltolásokkal tudunk segíteni, sokszor a vezetők szabályismeret hiányos, ez is gondot jelent. Nagy baj azért nincs, a bajnokságok zajlanak, csak még egy kicsi fegyelem kellene...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!