Sport

2013.09.11. 15:55

Marty Raymond izgalmasnak találja, hogy fiatal együttessel dolgozhat Fehérváron

Már a tavasszal megtalálta a Sapa Fehérvár AV19 azt a szakembert, akivel szívesen nekivág az előttünk álló három szezonnak.

Bobory Balázs

A kanadai Marty Raymondnak a koncepció szerint ennyi idő alatt kell véghezvinnie a fiatalítást.Marty Raymond tudta, hova szerződik. A kanadai szakember az előző két szezonban az egyre izmosodó, immár a KHL-ben szereplő Medvescsak Zagrebnél végzett hasznos munkát és ellenfélként megismerhette a Sapa Fehérvár AV19 játékosait, a klubot, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban uralkodó hangulatot. Raymond július 25-én kezdte a munkát a kék-fehéreknél.  

– Tudtam, mire számíthatok a klubnál, tisztában voltam vele, hogy egy megújult csapattal, rengeteg fiatallal kell megkezdenem a munkát – mondta a vezetőedző. – Azt kaptam, amit vártam, sőt, az ifjak úgy dolgoznak, hogy még én is meglepődtem. Egy dolog a rutin és a tapasztalat, a másik viszont az akarat, és hogy a játékosok vevők legyenek a munkára. Ezzel nincs probléma, szóval eddig minden rendben. 

Raymond Zágrábban lényegesen erősebbnek tartott kerettel dolgozhatott, a Medvescsak kerete tele volt honfitársaival, tengerentúli rutinos profikkal. A fehérvári egészen más jellegű munka. 

– Izgalmasnak tartom ezt a kihívást – reagált erre a mester.  – Új gondolatok mentén dolgozunk, a csapat szerkezeti felépítésével is van tennivaló. A fiatalok még nem professzionálisak, de a célunk, hogy azzá váljanak, akiknek nap, mint nap keményen meg kell dolgozniuk a sikerért. Fontos, hogy megismerjék a profi világ felépítését, a szokásokat. Nem baj, hogy eddig kevesebbet beszélnek rólunk, így kevesebb a nyomás is a srácokon, ezzel pedig meglepetéseket okozhatunk. Biztosan fogunk mérkőzéseket veszíteni, de ez nem tántoríthat el minket elképzeléseinktől és a célunktól. A csapat a felkészülési szezonban és a bajnoki nyitófordulóban bebizonyította, hogy senki nem írhatja le ebben a szezonban sem a Volánt. Kemény hetek állnak a játékosok mögött, amelynek gyümölcsét remélhetőleg a hosszú EBEL-szezonban lehet majd leszüretelni.




Marty Raymond a győztes mentalitást ültetné meg




– Elégedett vagyok a mögöttünk álló időszakkal – folytatta Raymond. – Az edzőmérkőzések programját direkt úgy alakítottuk ki, hogy egyre nehezebb mérkőzéseket vívjunk, a fiatal játékosoknak kellett, hogy önbizalmat szerezzenek és fejlődjenek. Az Ifjabb Ocskay Gábor Emléktorna döntőjében a svájci élvonaleli Ambrí Piottát vertük, ez arra volt jó, hogy a játékosaink elhitték, szervezett játékkal a kőkemény ellenfelekkel szemben is van esélyünk. Természetesen sokat kell még tanulnunk, de máshogy nem is vághatunk neki ennek a szezonnak, minthogy a végén bejussunk a rájátszásba. A szezon természetesen nagyon hosszú, a csapat átlagéletkora pedig nagyon fiatal. Óhatatlanul előfordulhatnak hullámvölgyek, az eddigi remek eredmények ellenére is. – Igen, vannak még gyenge pontok a játékunkban, de egyetlen csapat sem tökéletes – ismerte el a szakember.

– Azért dolgozunk az edzéseken, hogy minél kevesebbet hibázzunk a mérkőzéseken és egyre csak javuljon a teljesítményünk. Vannak rossz szokások és beidegződések, amelyeken változtatni akarunk, de ez idő kérdése. Egy bravúrt már betett a zsákba a Sapa Fehérvár AV19, az EBEL nyitófordulójában Znojmóban sikerült nyerni. Szombaton az olasz HC Bozen, aztán vasárnap a Vienna Capitals jön Fehérvárra, a szurkolók pedig bíznak a jó folytatásban.

– Az a célunk, hogy győzelmekkel szolgáljuk ki a közönséget, de ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy esetenként nem jön ki a lépés. Fiatal a csapatunk, hullámzó lehet a teljesítmény. A dolgunk annyi, hogy mindent megtegyünk a sikerért, dolgozzunk keményen a mérkőzéseken. Már most, az előttünk álló hét végén is. Ha ezt megtesszük, nem hiszem, hogy a szurkolók megorrolnak ránk. A három éves koncepció első esztendejében a legfontosabb feladat, hogy a győztes mentalitást elültessük a játékosokban. Tudniuk kell, hogyan lehetnek sikeresek akár egy mérkőzésen, akár hosszabb távon. Ha jól végezzük a munkánkat, akkor sok öröme lehet ebben a csapatban a drukkereknek – zárta szavait Marty Raymond. Mi, fehérváriak tudjuk, hogy a Volán együttese – játszott eddig bármilyen összeállításban – ritkán hagyta cserben szimpatizánsait. Hisszük, hogy most sem fogja.



A Fehérvár programja

Negyvennégy mérkőzéses alapszakaszban, majd a középszakasz összecsapásain vívhatja ki a Sapa Fehérvár AV19 a rájátszásba jutást.

Szeptember 13. 17.30: HC Bozen (hazai), 14. 17.30: Vienna Capitals (h). 20. 19.15: Innsbruck (idegenben). 21. 17.30: HC Bozen (i).
27. 19.15: Salzburg (i).

Október 03. 19.15: Salzburg (h), 04. 19.15: Dornbirn (h). 06. 17.30: Linz (i). 08. 19.15: Klagenfurt (i). 11. 19.15: Linz (h). 13. 17.30: Villaczh (h). 19. 17.30: Bozen (i). 20. 17.30: Dornbirn (i). 22. 19.15: Vienna (i). 25. 19.15: Znojmo (h). 26. 17.30: Innsbruck. 29. 19.15: Graz (h). 31. 19.15: Villach (i).

November 13. 19.15: Graz (i). 15. 19.15: KAC (h). 17. 17.30: Ljubljana (i). 21. 19.15: Ljubljana (h). 24. 17.30: Graz (i). 26. 19.15: Ljubljana (h). 29. 19.15: Innsbruck (i). 30. 17.30: Dornbirn (i).

December 06. 19.15: Villach (h). 07. 17.30: Innsbruck (h). 10. 19.15: Linz (i). 13. 19.15: Salzburg (h). 15. 17.30: Klagenfurt (h). 17. 19.15: Villach (i). 21. 17.30: Dornbirn (h). 22. 17.30: Bozen (h). 26. 17.30: Vienna (i). 28. 17.30: Vienna (h). 30. 19.15: Ljubljana (i).

Január 01. 17.30: Znojmo (i). 03. 19.15: Znojmo (h). 05. 17.30: Graz (h). 07. 19.15: Klagenfurt (i). 10. 19.15: Salzburg (i). 12. 17.30: Linz (h). A bajnokság ezután felső- és alsóházra válik, az első hat csapat a jobb helyezések kiharcolásáért küzd és biztos play-off résztvevő, míg a második hat együttesből még az első 2 csatlakozik be a rájátszásba. 

 

Kicserélődött a szakmai stáb is

Hosszú, évtizedes munka után köszönt el a felnőttcsapattól Énekes Lajos, aki korábban Jan Jasko, Pat Cortina, Ted Sator, Jarmo Tolvanen és Kevin Primeau munkáját is segítette, sőt, többször beugróként kapta meg a karmesteri pálcát. A szakember Kóger Istvánnal karöltve dolgozik az U18-as együttesnél. Marty Raymond az új vezetőedző korábban tíz szezont húzott le az ECHL-es Bakersfield Condorsnál, majd 2011-ben lett a Medvescsak Zagreb mestere. Sok nagy csatát vívott a Volánnal, ismeri az EBEL-t, szeret fiatalokkal dolgozni. Segítője, Rob Pallin hasonló beállítottságú, együtt választották ki a Fehérvár idegenlégiósait. Raymond másik „jobbkeze” az aktív játéktól visszavonult Sille Tamás lett, talán őt nem kell bemutatni... 




Énekes Lajos évtizedes munka után búcsúzik a csapattól

 

 

 

Palkovics Krisztián erős csapatot lát

Alig több, mint egy éve vonult vissza a székesfehérvári legenda, Palkovics Krisztián, aki immár vezetőként dolgozik a Sapa Fehérvár AV19-ért. Az albás ikon erősnek látja a jelenlegi együttest. Palkovics Krisztiánt arra kértük, hogy posztok, csapatrészek szerint mondja el a véleményét a Volánról.

Palkovics Krisztián vezetőként hisz a csapatban



KAPUSOK: „Két fiatal kapussal vágtunk neki a szezonnak, bár sokan úgy gondolták, hogy kellene egy légiós kapust is igazolnunk. Az eddig látottak alapján én nem tartok attól, hogy Bálizs Bence és Rajna Miklós ne oldaná meg a feladatot. Előbbi az emléktornán, majd az első fordulóban is remekelt, míg Mikinek is jó meccsei voltak. Fontos, hogy a sorozatterhelést jól bírják és a védelemnek is sokat kell segítenie.”

VÉDŐK: „Ezen a poszton erősödtünk, a két légiós, Jackman és Gawryletz nem csak védekezésben, hanem támadásban is sokat hozzá tud tenni a csapat játékához. A friss igazolások és a fiatalok is megállják a helyüket. Hátul nem lesz gond, a szakmai stáb nagy hangsúlyt fektet a védekezésre.”

SZÉLSŐK: „Az első sor a légiósokkal nagyon jó lesz. A második támadótrió két szélén Kovács Csaba és Mihály Árpád szerepel, bízom benne, hogy termelik majd a pontokat. Az előző szezonhoz képest hangsúlyosabb a szerepük, de meg tudják oldani a feladatukat. A 3. sorban Benk és Magosi fejlődését mindenki látja, 8-10 gólt fejenként várhatunk tőlük. A fiatalok pedig gyorsan felvették a ritmust.”

CENTEREK: „Minden évben fontos, hogy jó centereket találjunk. Most két légiós érkezett erre a posztra. Andrew Sarauer-t nagyon dicsérik, ő nem csak támadásban, hanem védekezésben is rendkívül hasznos. Adam Naglich a technikás stílust képviseli és komoly erősítést jelenthet. Sikorcin Ladislav kiváló formában van, sokat, jól korizik, gólokat lő, vele sem lehet gond. A 4. sorban a fiatalok közül bárki megállhatja a helyét.”

 


EBEL: hemzsegnek a jó játékosok


Ha hinni lehet a jövendöléseknek, akkor minden eddiginél kiegyensúlyozottabb lesz a versengés az EBEL-ben. A drukkerek jól járnak, rengeteg kiváló játékost láthatnak az ellenfeleknél is. Ismerkedjünk meg néhánnyal.

Dorbirner HC: A csapatban olasz válogatottak mellett természetesen a kanadaiak képviselik a minőséget. Közülük is az egyik legveszélyesebb Chris D’Alvise, aki az előző szezonban Ljubljanában 54 mérkőzésen 51 pontot (26 gól, 25 gólpassz) termelt.

EC Klagenfurt: A rekordbajnoknál a bőség zavarából nem egy légióst, hanem az osztrák válogatott Thomas Kochot emeljük ki, A KAC csapatkapitánya 2011-ben, öt salzburgi esztendő után tért vissza Klagenfurtba. Harminc éves, tavaly 44 meccs/51 pont volt az eredménye...

EC Red Bull Salzburg: A liga legtehetősebb csapata talán ebben a szezonban halványabb lesz, de sztár itt is akad bőven. Az egyik Mark Cullen, aki a Chicago Blackhawks és a Florida Panthers színeiben is játszott NHL-mérkőzést, az előző szezonban pedig a KHL-es Vityaz Podolszkban szerepelt.

EC Villach SV: Elég egy név: Derek Ryan. Az amerikait Fehérváron ismerte meg az EBEL, a VSV-ben legutóbb 54 meccsen 66 pontot csinált.

EHC Black Wings Linz: Harmadik linzi szezonjában varázsol Rob Hisey, aki már a Volánnak is megmutatta legnagyobb trükkjét: a kapu mögött az ütő tollára veszi a korongot és behúzza a rövid felsőbe. Minden évben pont/ meccs átlag körül végez.

HDD Telemach Olimpija Ljubljana: Jeff Ulmer már mindent látott... A 36 éves kanadai szélső többek között NHL-, KHL-, DEL-múlttal is rendelkezi, játszott Svédországban, Finnországban, legutóbb Svájcban légióskodott.

HCB Südtirol: Az északolasz egyesület egyik legveszélyesebb játékosa a kanadai Sharp McGregor, aki az Anaheim színeiben szerepelt az NHL-ben. Az előző szezonban 43 meccsen 47 pontot termelt magának, csapatának.

HC Orli Znojmo: A szlovák válogatott védő, Richard Pavlikovsky rutinja, higgadtsága sokat érhet a cseheknek. A 38 éves bekk 9 év német élvonalbeli szereplés után költözött Znojmóba.

HC TWK Innsbruck: Bár hatot kapott első meccsén, az Innsbruck legnagyobb segítsége lehet Adam Munro, aki a nyáron távozott Fehérvárról. Jó lesz újra látni... Moser Medical Graz 99ers: A kapus, aki majdnem Fehérvárra igazolt. Dany Sabourinnal már majdnem megegyezett a Volán, ám a klub egy picit hezitált, ennyi elég volt a Graznak, aki szerződtette a 33 éves, veretes NHL-múlttal rendelkező hálóőrt.

UPC Vienna Capitals: A fehérváriaknak nem kell bemutatni a liga egyik legjobb centerét, Benoit Grattont. A Bécs agya 37 évesen még mindig félelmetes.

 



Fehérvárra megjött a tavasz
Az újságíró jegyzete

Olyan ez mint a tavasz: friss, üde, reménykeltő. Furcsa ezt leírni akkor, amikor éppen az ősz kopogtat az ajtókon, ablakokon, már tócsák keresztezik utunkat és a kabátok is előkerültek a szekrény mélyéről. És mégis... Mi, a jégkorong hűséges, cseppet sem csalafinta szerelmesei azt érezzük, valami új, valami jó készülődik Székesfehérváron, olyan, amely még csak rügyezik, bimbózik, de aztán a hosszú, napsütéses nyár alatt sok örömünket leljük benne és még hosszú ideig egyetlen egy szomorú ősz sem rabolhatja el tőlünk. Új arcok új lendületet hoznak. Suhancok száguldoznak a jégen, rutinos rókák között, akik végig mutatják azt az utat, amelyet annak idején, kezdőként ők is bejártak. Igaz, akkor nem volt senki, aki már hasonló magasságokat ismert, tapasztalatlanul léptek az osztrák szervezésű liga mezejére, kellett is a tanulóidő, néhány hatalmas pofon, mire az akkori ifjak beleszoktak egy más nívóba, minőségbe. De beleszoktak...

És nincs kétségünk afelől, hogy a mostani 18-19-20 éves fiatal fehérvári jégkorongozók ne szoknák meg a magasabb tempót, ne vennék fel a keményebb ritmust. Még előnyben is vannak a régiekkel szemben, akik a húszas éveik végén, harminchoz közel tapasztalták meg, milyen, amikor két-három naponta végkimerülésig hajtani kell a sikerért. A Sapa Fehérvár AV19 számára elérkezett a tavasz és még azt sem mondhatjuk, hogy ezt kemény tél előzte volna meg. A klub vezetői gondosan ügyelnek arra, hogy zord idők ne járjanak az egyesület felé. Most is idejében érkezik a vérfrissítés, a régen várt fiatalítás, amelynek jegyében figyelhetjük, mire lesz képes ez a sokra hivatott társaság Marty Raymond gondos ápolása mellett. Nem fogunk csalódni, ebben biztos vagyok. És abban is, hogy a nyár első jeleit már ebben a szezonban érezni fogjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!