Sport

2013.07.03. 14:42

Szépen szerepeltek a fehérváriak az utánpótlás országos bajnokságon

A Magyar Vívó Szövetség törekvésének megfelelően, utoljára rendezte meg a Szombathelyi Vívó Akadémia az utánpótlás ob-t, egyben az Olimpici Grand Prix sorozat utolsó állomását.

Matók János

A Székesfehérvári Vívó és Szabadidő Sport Egyesület versenyzői is igen nagy létszámmal vettek részt az ob-n, szép sikereket szerezve. A négy korcsoportban megrendezett – törpici, gyerek, újonc, serdülő – versenyen közel hétszáz, közöttük 28(!) fehérvári indult. Idén először törpiciben két fehérvári is elindult, köszönhetően a SZ-L Bau Balaton vívószakosztálynak, akik kölcsönöztek 2-2 pengét (ebben a korosztályban eggyel kisebb méretű pengével, 4 tusig és 2 percig vívnak csak a gyerekek). A két 11 éves versenyző nem okozott csalódás, Kollár Kincső és Háder Roland is a középmezőnyben végzett.

A tavalyi bajnok Kovács Flóra (balról a harmadik) izom-szakadása után most 5. lett a bajnokságban (Fotó: Mórocz György)

A gyerek korosztályban, a lányoknál és a fiúknál is hatan-hatan léptek pástra. Az elvárásoknak megfelelően Török Karola, Zarándok Levente és Szücs Dániel a nyolcas döntőbe kerülésért vívott. Minimális különbséggel, de sajnos mindhárman kikaptak. Török és Zarándok is a 11., amíg Szücs a 14. helyen végzett.

Beke Bettina a 38., Selmeci Emese a 45., Kisari Péter a 36., Lakatos Domonkos az 51. helyet szerezte meg. A csapatversenyben mindkét társaságnak sikerült a nyolcas döntőbe kerülnie, ahol a fiúk hetedikek, a lányok nyolcadikak lettek.

Harmadnap álltak pástra az újonc korcsoport versenyzői, köztük Kovács Flórával, a tavalyi bajnokkal, aki nem jó előjelekkel vágott neki a versenynek: részleges combizom-szakadása miatt négy hete nem edzett, és beinjekciózva érkezett a versenyre. A fiúknál 5-en, míg a lányoknál 4-en vágtak neki a versenynek. Kovácsnak jól ment a vívás, vereség nélkül, csak tusaránnyal szorult a 3. helyre, de így is kiemeltként várta a következő ellenfelét.

Török végül a 19. helyen fejezte be, a fiúknak sem sikerült a 16-ba kerülés, Szücs a 19., Jenőfalvi Ádám a 30., Zarándok a 43. lett. Akiktől kikaptak, mind a legjobb négy között végeztek. Kovács a legjobb négy közé kerülésért a békéscsabai Petri Renától kikapott, riválisa ezt követően a versenyt is megnyerte. Kovács így a bajnoki 5., az Olimpici összetettben pedig a 4. helyet szerezte meg.

A csapatok újra bejutottak a nyolcas döntőbe, ahol a fiúk a 8., a lányok a 7. helyet szerezték meg. Eredményük értékét mutatja, hogy például a Honvéd és a BVSC nem jutott a nyolcas döntőbe.

A serdülő lányoknál Kovács és Botos Berill állt pástra. Botos kiesett korán, amíg Kovács a nyolcas döntőbe kerülésért kapott ki a végül második helyezett Balog Alexandrától.

– Befejeződött a vívó idény. Úgy gondolom, hogy a mi egyesületünktől ezek az eredmények nagyon szép eredmények. Olyan egyesületekkel vesszük fel a versenyt, ahol 3-4 főállású edző foglalkozik a gyerekekkel, saját önálló vívótermekkel, sokkal, de sokkal jobb feltételekkel. Mi ezt az egyesületet Mórocz Györggyel ketten tartjuk életben az Alba Volán SC segítségével úgy, hogy jelenleg is négy válogatott kerettag versenyzőnk van. A tavalyi évhez képest a pontjaink számát növeltük, a gyereklétszámunk az ötvenhez közeledik – mondta Szabados György vívó szakedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!