Sport

2013.05.13. 14:00

Miskolc-rali: Matók Ádám céltudatos versenyzése sikerrel járt

A bajnokság idei 2. futamán, a 19. Mojito Lemon Miskolc-ralin Kazár Miklós szerezte meg az abszolút győzelmet. A fehérvári Matók Ádám, Kecskeméti Balázs duó is parádézott.

Matók János

Matók Ádám (balra) a magyar rali emblematikus alakjának, örökös bajnoknak tartja Turi Tamást (Fotó: Soós Attila)

"Köszönöm szépen Tomi, hogy versenyezhettem veled, hatalmas élmény, és megtiszteltetés volt! Sose gondoltam, hogy valaha lehetőségem lesz rá,  mert nekem te vagy az örökös bajnok!"

Amikor egy raliversenyző felhívja magára a szakma és a közönség kitüntetett érdeklődését, az figyelemreméltó tény. Amikor egy fiatal, 23 éves  pilóta felnőtt módjára teljesít a kőkemény éjszakai gyorsasági szakaszokkal is tarkított pályán  erre szokás mondani: beérett a versenyző, aki egyértelműsítette, hogy igen is, számolni kell vele a futamokon.  A fehérvári tavalyi magyar bajnok, a Tobak Team Hungary pilótája, Matók Ádám (Honda Civic Type R3) már korábban letette névjegyét a hazai mezőnyben, de a hétvégi Miskolc-rali után nem győzte fogadni a gratulációkat, miután beérkezett a célba. Pedig nem léphetett fel a dobogóra, ám sokáig emlékezetes teljesítményt produkált. Egy műszaki hiba miatt még szombaton kiállni kényszerült a versenyből, de vasárnap a szuper-rali szabályai szerint tovább folytathatta a futamot, s mind a négy gyorsasági szakaszt megnyerte az 5-ös kategóriában. Ott, ahol hosszú kihagyása után a legendás Turi Tamás (Renault Clio R3) ismét visszatért a körforgásba.

- Úgy gondolom, hogy ezek után már nem mondhatnak rám semmi olyat, hogy éretlen lennék -  kezdte értékelését Ádám, a pilóta, aki a kitűnő navigátorral, Kecskeméti Balázzsal életében először versenyzett. -  Számomra az eredmény, a hatodik hely a kategóriában másodlagos. Annak örülök, hogy nem is egyszer, hanem az együtt futott hétből  öt gyorsaságin is legyőztem azt a Turi Tamást, aki nálam  az örökös bajnok, a magyar rali emblematikus alakja. Az első gyorson igyekeztem sietni, de egy szokásos hiba miatt, a táv felétől az az autó elején egy hatalmas bozót vittem magammal. Bosszantott a dolog, kezelni kellett a szituációt, de így is nyertem. A második szakaszra még nem volt jó a beállításunk, mi hepe-hupás aszfaltra készültünk, ám a sűrű, kicsi gödrök miatt dobálós volt az aszfalt. Leértünk, de itt Tomi győzött.

Következett a bükkszentlászlói gyors, s annak végén a kiesés: a Honda AC-pumpáját vezérlő relé egyszerűen elol-vadt, a nagy forróság miatt a biztosítéktáblán szinte minden tönkrement. Bár a pilóta és navigátora megpróbálta orvosolni a problémát, nem jártak sikerrel, így  kénytelenek voltak kiállni. Ezt jelezték a versenyirodán, s azt is, hogy vasárnap a szuper-rali szabályai szerint folytatnák tovább. Így is történt, de 15 perc időbüntetést kaptak a nem teljesített 3 gyorsasági miatt.

- Nagyon jól tudtuk, hogy ekkora hátrányban már nem nyerhetjük meg a kategóriánkat, de a dicsőségért, és az utolsó gyorsasági szakasz győzelméért kapható bónuszpontokért hajtottunk. Végül mind a négyet megnyertük vasárnap, már tét nélkül, saját magunknak bizonyítottunk. Nagyon örültem, mert szépen helytálltunk, de más örülnivalónk nem nagyon volt - fejezte be a történteket Ádám.

Az 5-ös kategóriában Turi Tamás szerezte meg a győzelmet, amíg a Matók, Kecskeméti páros a 6. helyen végzett, s ezért 1,5 - a szuper-rali szabályai szerint az adható felét -, valamint az utolsó gyorsaságin aratott győzelem miatt hármat, így összesen 4,5  pontot szerzett a Miskolc-ralin. Az egri győzelemmel együtt jelenleg 16,5 pontja van, így  továbbra is a kategória első helyén áll.

Végezetül essék szó egy sportszerű  fair play  cselekedetről: még szombaton, a műszaki gépátvételnél történt, hogy Ádám és Balázs két nagyon komoly riválisának az autójában meghibásodott a központi tűzoltó egység, amely hiányában viszont el sem rajtolhattak volna a futamon. Ekkor a Tobak Team Hungary sietett a segítségükre: Lévai Ferenc, Ádámék  szervízcsapatának a  fönöke útban Miskolc felé, Budapesten beszerezte a palackokat, amelyeket még időben kézbesített. Mert a raliban ilyen is létezik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!