Sport

2009.09.05. 02:29

Erwin Koeman diadalokat vár - Interjú

Az augusztus közepén, Romániától elszenvedett vereség nem szegte kedvét Erwin Koemannak, labdarúgóink szövetségi kapitánya optimista a szombati, valamint jövő szerdai selejtezők előtt.

Fejér Megyei Hírlap

A főpróba nem sikerült jól, ám a két előadás remek lehet. A Marian Cozma tiszteletére rendezett összecsapáson futballistáink 1:0-s vereséget szenvedtek. 

A keleti szomszéd elleni összecsapáson nem osztottak pontokat, a soron következőkön viszont fognak. A tét óriási, ha futballistáink négy, illetve optimális esetben hat pontot gyűjtenek, minden bizonnyal befutnak a pótselejtezőt érő második helyre. Sőt, ha minden remekül alakul, akár a csoport élén is végezhetnek. Persze, ha minden rosszul, lehetnek akár a negyedikek is...

Koeman optimista az elkövetkező hetek programját illetően. Nemzeti együttesünk szeptember 5-én Svédországot fogadja, 9-én Portugáliát, majd október közepén búcsúzik a vb-selejtezőktől. A szakmai munka felelőse két évvel meghosszabbította szerződését, tehát hosszabb távra tervez nemzeti együttesünk élén.

- Minden jel arra mutat, bízik a vb-szereplésben. Különben aligha kötelezte volna el magát 2011 októberéig a magyar szövetséggel.

- 2008. május eleje óta töltöm be a posztot, úgy gondolom, az eddigi eredmények bizonyítják, hogy jó úton járunk. A második helyen állunk a csoportunkban, tehát jó esélyünk van a pótselejtezőre. 

A szövetség elnökével, Kisteleki Istvánnal, az elnökségi tagokkal, a munkatársaimmal és a labdarúgókkal is remek a viszonyom, örömmel mondtam igent a szerződés kétéves meghosszabbítására.

- A románok elleni találkozó szerencsére nem tétre ment, ellenben az elkövetkező négy már kulcsfontosságú. Maradjunk az első kettőnél, amelyek Budapesten kerülnek lebonyolításra. Hány ponttal lenne elégedett?

- Hattal. Bár nem lesz egyszerű, komolyan gondolom, hogy mindkét találkozót megnyerhetjük. Az utóbbi egy év eredményei nyomán mondhatom, mindenkivel szemben győzelmi igényekkel lépünk pályára. A románok elleni összecsapás egygólos veresége csalódást okozott, főleg az első félidőben játszottunk mélyen a tudásunk alatt. 

Nem voltunk agresszívek, nem becsültük meg a labdát, csapatként okoztunk csalódást. A második félidő lényegesen jobb volt, kombinatívabban futballoztunk, jobban játszottunk ellenfelünknél, akadtak lehetőségeink, ám azok sajnos kimaradtak. 

Bár hozzáteszem, labdarúgóim nem voltak topállapotban. Többen még nem vívtak bajnoki mérkőzést, néhány nyugat-európai bajnokság akkor még nem kezdődött el, láthatóan mérkőzéshiánnyal küzdöttek. Aztán akadtak olyanok, akikre azért nem számíthattam, mert nem volt csapatuk, márpedig tartom magam azon döntésemhez, hogy az kap meghívót, aki hétről hétre teljesít, mi több, jól teljesít klubjában. Akadtak, akik sokat utaztak a meccs előtt, nem is titkolták, hogy fáradtak. 

Persze, ez nem jelenthet mentséget, ha Dél-Afrikáról álmodozunk, tökéletes állapotban kell lennie minden labdarúgómnak. Nem csak a selejtezőkön, ha sikerült megvalósítanunk az álmainkat és ott leszünk a jövő nyári vb-n, háromnaponta kell pályára lépnünk, ami nem akármilyen megterhelést jelent a klubszezon után.

- Kicsit előreszaladtunk. Többen úgy kalkulálnak, az MLSZ elnöke is, a következő két hazai derbin akár a négy pont is elég lehet a későbbi pótselejtezőkhöz. Vélhetően riválisok is hullajtanak majd el pontokat.

- Egy biztos, azzal, hogy itthon és idegenben is megvertük Máltát és Albániát, mi vagyunk lépéselőnyben, a portugálok és a svédek győzelmi kényszerrel lépnek pályára, nekik kell támadniuk idegenben, ami azt jelenti, mi futballozhatunk nyugodtabban. 

Úgy gondolom, jó pozícióból várhatjuk a folytatást. Egy éve kevesen gondolták, hogy a zárás előtt négy fordulóval ilyen jól állunk a csoportban. Várom a két hazai derbit, a futball ünnepe lesz mindegyik találkozó, telt ház előtt, remek hangulatban. Az ilyen mérkőzésekért érdemes futballozni, nem csak a drukkerek, a labdarúgók és az edzők számára is életre szóló élményt jelentenek.

- A nyári szünetet követően mindössze a románok elleni találkozó szolgálta a felkészülést. Meglehetősen kevésnek tűnik.

- Valóban az, de ezzel nem tudunk mit kezdeni. A nemzetközi szövetség ennyit engedélyez, a hivatalos meccsnapokon lehet csak játszani. Természetesen jobb lett volna háromszor pályára lépni, de erre nem volt módunk.

- A debreceniek védőjét, a közúti balesetet szenvedett Bodnár Lászlót is behívta a keretbe, ám a hátvéd rossz lelkiállapotára hivatkozva lemondta a szereplést a két hazai selejtezőn. Számított a döntésére?

- Igen. Halálos közúti balesetet okozott, érthetően nagyon megviselték a történtek, jól tette, hogy otthon maradt, s a tévé előtt szurkol a fiúknak. Ha vállalja a kerettagságot, a mérkőzés előtti napokban kizárólag ő lett volna a téma, így pedig nem lehet tökéletesen a feladatra koncentrálni. Szélesi került be a keretbe, akinek végre rendeződött a sorsa, aláírta szerződését a DVSC-hez. 

Vanczák Vilmosra
sajnos nem számíthatok, csapata, a Sion Európa Liga-mérkőzésén súlyos sérülést szenvedett Törökországban. Amióta én vagyok a szakvezető, tizenkét mérkőzést vívtunk, hatot megnyertünk, háromszor végeztünk döntetlenre és ennyiszer kaptunk ki. Reálisan szemléltem a győzelmeket, s ugyanilyen reálisan láttam a románok elleni vereséget is. Nyilvánvaló, a legutóbbinál jobb játék szükségeltetik a győzelmekhez.

Az 1. csoportot Dánia vezeti 16 ponttal, ötször győztek és egyszer végeztek döntetlenre. Őket a mieink követik, Koeman tanítványai 3 ponttal gyűjtöttek kevesebbet: Dárdaiék négyszer győztek, egyszer végeztek döntetlenre és egy vereséget szenvedtek. A portugálok és a svédek egyaránt kilencpontosak, két győzelem mellett három döntetlent és egy vereséget számlálnak. A luzitánok tanyáznak a csoport harmadik helyén, mivel nyolc gólt lőttek és kettőt kaptak, a skandinávok kevesebbszer zörgették meg a hálót. Albánia hat, Málta pedig egy pontot gyűjtött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!