Sport

2009.08.06. 02:29

Huligánok a lelátókon - rendet kell tenni!

Előbb a Hertha BSC népligeti vendégjátékán, később a Steaua újpesti fellépésén volt botrány, a helyzet elkeserítőnek tűnik. A Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója szerint rendet lehet és kell is tenni.

Horog László

A fentebb említett két összecsapáson előbb a zöld-fehér drukkerek - ha lehet őket annak nevezni - vendégszurkolókat ütöttek meg - egyiküket a berlini csapat orvosa vette kezelésbe, varrta az arcát a meccs kezdése előtt -, majd a német újságírókat üldözték a népligeti illemhelyek egyikébe. Csodálkozhattak a tollforgatók, hiszen a mi toalettjeink nem igazán emlékeztetnek a berlini Olympiastadionban megszokott, hasonló létesítményekre. Pár nappal később az újpesti hívek keresték a közelharcot a román focihívekkel. A botrány akkor robbant ki, amikor az újpesti ultrák szektorából petárdákat lőttek a román oldalra.


El kell dönteni, kiket várnak a meccsekre: a borányokat okozókat, vagy a fociszerető szurkolókat?
Fotó: MTI

Augusztus 12-én a Puskás-stadionban a magyar és román nemzeti tizenegy találkozik, emlékmeccset vívnak a meggyilkolt beállós, Marian Cozma tiszteletére. A biztonsági igazgató szerint felkészülten várják a meccset.

- A Hertha vendégjátékán nem voltam jelen, azt a találkozót nem az MLSZ által előírt biztonsági szabályok szerint rendezték, előzőleg hivatalosan be kellett volna jelenteni, ám ezt elmulasztották. A klub hibázott, nem gondolták át, mivel jár, ha bérbeadják a csapatot és a helyszínt egy mérkőzéseket szervező cégnek. Nem gondolták át, ez mivel jár. Újpesten jelen voltam, szövetségi, biztonsági ellenőrként. Nem voltam felelős a szervezésért, át tudtam tekinteni, mi vezetett a sajnálatos eseményekhez. A rendezők elkövettek hibákat. Mondhatom, a szövetség rendezvényein nincsenek balhék. Nem könnyű tízezer vagy több néző előtt lebonyolítani sporteseményt, de azt kell mondanom, ha szakszerűen, körültekintően végzik a feladatokat, megoldható. Az MLSZ-ben az adott események előtt két hónappal megkezdjük a szervezést, ez így zajlott az augusztusi magyar-román, valamint a szeptember eleji, Svédország és Portugália elleni derbik előtt. Június elején már megtettük az első lépéseket, pontosítottuk a feladatokat. Tervszerűen dolgozunk - mondja Urbán Lajos igazgató, aki a tizenegy tagú biztonsági bizottság elnöke is egyben, a feladatát két éve látja el.

- Melyek voltak a legzűrösebb mérkőzések?

- A Bosznia-Hercegovina és a Horvátország elleni Eb-selejtezők. Előbbit Fehérváron, utóbbit a Szusza Ferenc-stadionban rendeztük. Mindkét derbin a vendégdrukkerekkel volt gond, a mieinkkel nem. Arra kellett felkészülnünk, hogy ne ismétlődjön meg az, ami a korábbi mérkőzéseken, amikor felgyújtották a stadiont. A bosnyákok a második félidő elején elkezdték módszeresen felgyújtani a székeket, erre felkészültünk, az égő ülőalkalmatosságokat gyorsan eloltottuk. A horvátok a saját szektorukban okoztak balhét, a zágrábi és a spliti ultrák egymással verekedtek össze. Megpróbáltuk őket előzőleg elkülöníteni, részben sikerült.

- Ha a lelátón botrány tör ki, az az ön felelőssége?

- A sporttörvény módosítása most jelent meg, szeptember elsején lép törvény- be. Ez a korábbi törvény szigorításait jelenti. Adott egy kormányrendelet, amely egyértelműen meghatározza, hogy kinek milyen felelőssége van a futballmérkőzések szervezése során. Az MLSZ szabályzata kimondja, hogy a biztonságért a felelősség az enyém.

- Vadabbak a drukkerek, mint pár éve?

- Másabbak, más módszerekkel dolgoznak. De szerintem nem vadabbak. Abból kell kiindulnunk, hogy változtak a sportszervezetek. Az az érzésem, sok helyen még mindig nem döntötték el, kinek rendezik a mérkőzéseiket. Ott, ahol eldőlt, hogy a sportot, a futballt szerető közönséget akarják vendégül látni, nem a botrányok okozóit, rend van a stadionban. Ahol még hatással vannak azok, akiknek egy része a botrány okozásáért látogatja a rendezvényeket, ott gond van. A beszélgetés elején említett két egyesületnél nem sikerült megoldani a problémát. Az Európa Liga-meccsen a hazai biztonsági szolgálat a román szurkolókat szakszerűen ellenőrizte, ám a hazaiakat már nem. Bár hozzáteszem, a pirotechnikai eszközök vélhetően nem a kezdés előtt kerültek be a stadionba, előzőleg elhelyezték őket a létesítmény területén. Ám az Újpest kapcsán örvendetesnek tartom, hogy a magyar futballban először fordult elő: a Steaua elleni meccs után a lilák vezérkara lépett, feljelentést tett a rendbontók ellen a rendőrségen. Ugyanis megelégelték: hiába van viszonylag sok nézőjük, az állandó pénzbüntetések miatt nem képesek rentábilisan meccseket rendezni. Az új sporttörvény megoldást hoz, el fogjuk érni, hogy minden szurkoló beazonosítható lesz. Láttam a helyszínen, a zártláncú videorendszeren, kik voltak az elkövetők, akik a petárdákat lőtték a vendégdrukkerek közé. Megpróbálták eltakarni az arcukat, de nem tudták teljesen. Az elkövetőket meg fogják találni. Abban a pillanatban, hogy minden stadionban behatárolható lesz az elkövetők köre, megszűnnek a botrányok, rend lesz. Ez rövidesen be fog következni. A rendőrséggel a kapcsolatunk példás, közösen szervezzük a biztosítást. Ez így lesz a Magyarország-Románia és a kora őszi, világbajnoki selejtezők kapcsán is. Oda kell figyelnünk minden részletre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!