Sport

2009.01.15. 03:29

A flúgos futam

<b>Sárbogárd</b> - Az utolsó simítások is elkészültek a Nissan Patrolon, s ez azt jelenti, hogy szombaton a sárbogárdi Bognár József és Szarka Balázs is elrajtol a Budapest-Bamakó-ralin.

Matók János

Tavaly rendezték meg harmadszorra a Budapest-Bamakó-ralit, közismert nevén a fapados flúgos futamot. Nem véletlen az elnevezés, hiszen amíg a Dakar-ralin szinte kivétel nélkül csak profi autósok és motorosok vesznek részt, ezen szintiszta amatőrök rajtolnak el, különböző gépekkel. Tavaly például háromkerekű Velorex, kis Polski, fagylaltos és mentő-autó, IFA, valamint két autóbusz is teljesítette a közel 9000 kilométeres távolságot. Fejér megyei résztvevői is voltak 2007-ben a Bamakónak: a fehérvári Csukás Tamás és a táci Kiss Béla egy életre szóló élménnyel gyarapodott a viadalon. Megyénk ezúttal is képviselteti magát a szombaton rajtoló versenyen: a sárbogárdi Bognár József és Szarka Tamás a verseny kategóriában indul a 82-es rajtszámú Nissan Patrollal. Persze az idén is lesz egy-két csodabogár a mezőnyben, így a Citroen 2 CV 6 Club - ismert nevén a Kacsa -, aztán egy Csepel gyártmányú tűzoltóautó, míg egy cseh csapat hét Hummer típusú géppel nevezett be.

- Barátomnak, Bognár Józsefnek egy fuvarozási vállalkozása van, s így ő áll kapcsolatban az autózással. Neki volt már régi álma a részvétel. Így aztán idén benevezett a verseny kategóriába, majd telefonon felhívott, s én azonnal igent mondtam neki a részvételre - mondta Szarka Tamás, aki a navigátor szerepét tölti majd be a Patrol anyósülésén.

- Különösebb autóversenyes előéletünk nincs, mindössze egyszer, még november végén indultunk el egy utcai autóval egy futamon, amit a Bamakó résztvevőinek rendeztek a szervezők. Akkor a 19. helyen zártunk, s ki tudja, mi lett volna, ha akkor már kész a versenyautónk. Nagyon komolyan vesszük, s ezt már a célkitűzésünk is jelzi: szeretnénk az első helyen végezni, még akkor is, ha abszolút újoncok vagyunk - mondta Bognár József, a Nissan, illetve a Dream Team nevű csapat pilótája.

A sárbogárdi kettős természetesen a lehető legjobb módon igyekezett felkészülni az idei 8314 kilométeres viadalra. Így a Bamakón már rutinos résztvevőktől kaptak jó tanácsokat. De Csukás Tamás is hasznos információkkal látta el őket még időben, így volt lehetőségük a változtatásra.

Az idei Budapest-Bamakó-rali, akár az előző három, a versenyen túl karitatív szerepet is betölt. Így két kamionban, de a résztvevők autóiban is egészségügyi és iskolai felszerelési tárgyakat, élelmiszereket és ruhákat szállítanak, amit a világ 5. és 6. legszegényebb országában, Mauritániában és Maliban adnak majd át. Aki tud, és akar is segíteni az afrikai szegényeken, az még most megkeresheti a sárbogárdi párost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!