Sport

2008.12.30. 03:29

Nincs megállás!

<b>Székesfehérvár</b> - Már beszámoltunk arról, hogy az Albacomp kosárlabdázói elkezdték a munkát, a mini felkészülési szakaszt a január 3-án, Dombóváron kezdődő sorozatra.

Silye Sándor

A csapat szakvezetőjével, Peresztegi Nagy Ákost arról beszélgettünk, hogyan látja, mennyire valósultak meg ősszel az általa elvártak?

- Fontos volt az első lépés megtétele, az átigazolások sikere. Eddig bebizonyosodott, hogy jó döntéseket hoztunk, jó játékosokat hoztunk a nyáron. A másik lényeges tény, hogy a sajnálatos és sorozatos sérülések valójában nem éreztették hatásukat az eredményességen, két vereséggel ott vagyunk az élbolyban a bajnokságban, a nemzetközi sorozatban pedig eljutottunk a négyes döntőbe.

- A CEBL-sorozatban a fiatalok felépítése volt a cél. Ez megvalósult?

- Két fő célunk volt az Európa-kupában: a fiataloknak megfelelő játéklehetőség biztosítása, valamint az, hogy a csapatot tudjuk olyan terhelés alatt tartani, ami majd a későbbi, honi play-offban kamatozhat, azaz ne okozzon gondot a heti két meccs. Ezeknek a céloknak maximálisan megfelelt mindenki, a fiatalok sokat tettek hozzá a sikerhez.

- Mennyire volt elégedett a csapat gyorsaságával, a mezőnybeli és a palánk alatti játékával?

- Az a játékkép, amit szerettem volna megvalósítani, azt visszakaptam, hiszen az átlag dobott pontunk 90 felett volt, ez a gyorsaságunkat dicséri. Probléma volt, és ezen mindenképpen javítani kell, a felállt védelem elleni játék, bár a Novy Jicin elleni utolsó meccsünkön már láttam biztató jeleket. Ehhez a játékhoz tudatosság szükségeltetik, ezt kell még erősíteni. És persze jó adag fegyelmezettség is kell a megvalósításhoz, hiszen ha elkezdünk egy játékot, akkor azt végig kell vinünk, és lehetőleg annak kell azt befejezni, akire kialakítottuk. A védekezésben is vannak még nehézségek, az ötös poszton a labdás kettő, kettő kivédése jelent gondot, ezen a téren hullámoztunk még, de augusztusban láttam már, hogy ezzel lesz dolgunk bőven, ugyanis ebben a szituációban meg tudják még bontani a védekezésünket. Ezért folyamatosan gyakoroljuk, csiszoljuk ezt az edzéseken.

- Sok a dudás az adott méretű csárdában. Sikerült megtalálni mindenkinek a helyét a zenekarban ?

- Erre nehéz válaszolni, mert a teljes csapattal csak néhányszor játszottunk együtt az ősz folyamán. A legnagyobb érvágás az volt, hogy Doyne sokáig nem állt a rendelkezésünkre, és az irányító, valamint a kettes poszt rotációját nem sikerült kialakítani. Most már lesz Doyne, így a Simon, Doyne, Hanga hármas megfelelő csere ritmusát kell kialakítani, hiszen így Simon is többet tud pihenni, amiből adódik, hogy a védekezése hatékonyabb lehet. Ezeket leszámítva nem volt gond, mindenkinek megvolt a helye és a szerepe a csapaton belül, és a közös célért, egymásért küzdve dolgoztak a játékosok.

- Nehéz január vár a csapatra...

- Nem csupán a január lesz nehéz, hanem az egész tavasz. Mert ne feledjük, hogy januárban hat bajnoki, két Európa-kupa meccs lesz, majd miután a hónap utolsó napján hazajövünk Nyíregyházáról, február 4-én már MK meccset játszunk a Kecskemét ellen, majd jönnek sorban a bajnoki- és kupameccsek. Erőltetett menet vár ránk, bízom abban, hogy a sérülések elkerülnek bennünket, és teljes csapattal tudjuk lejátszani azokat a meccseket, amelyek az alapszakasz szempontjából fontosak. A CEBL Finalé Four is lényeges a számunkra és a magyar kosárlabda szempontjából, azt is szeretnénk tisztességesen megvívni. Sok mindent eldönthet a január! Megvalósult a szakmai elvárások többsége, de azért még maradt javítani való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!