SÉTA

2012.04.19. 10:30

Az éremnek két oldala van

Napjainkban egyre népszerűbbé válik Magyarországon a vitázás. Sőt, olyanok is akadnak, akik ezt sportszerűen űzik. Na persze nem a tányércsapkodós, "egész utca hallja" kiabálós formára kell gondolni, hanem a disputára. Ez a szigorú szabályok szerint játszott vetélkedő megtanítja fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hogyan hallgassák végig a másik álláspontját figyelmesen, hogyan győzzék meg egymást érvekkel és hogyan szerezzenek önbizalmat a felszólalásra.

Fejér Megyei Hírlap

 A disputa nagyszerű lehetőségeit kihasználva idén már második alkalommal rendezi meg a Szóval csapata a Szóval?! Országos Vitaversenyt, az Európa Parlament, az Európai Bizottság és a Külügyminisztérium támogatásával. Az idei évben 146 csapat kezdte meg a lázas készülődést a háromfordulós megmérettetésre, s mostanra már lezajlottak a regionális versenyek és megvannak azok a szerencsés csapatok, akik április 28-29-én részt vehetnek a budapesti döntőn.
 Közép-Dunántúl regionális fordulóját Székesfehérváron tartották, nyolc  csapat részvételével.  Mind a már rutinosnak számító vitázók, mind az újak megküzdöttek a tételmondat (Az EU tagállamainak vissza kellene állítania az állandó határellenőrzést a belső határokon) egyik, majd   ebédszünet után   a másik oldalával is. Míg a bírák a végső sorrendet állították össze, a reggelhez képest sokkal elnyúzottabb arcokat láttunk.  Feszültséggel teli várakozás lengte be a termet. Végül megszületett az eredmény:  a győzelmet a mi csapatunk, a Tóparti gimnázium csapata szerezte meg.
 Büszke vagyok rá, hogy idén második alkalommal képviselhetem iskolánkat, megyénket, régiónkat is társaimmal, Cseh Dorinával és Hodula Ildikóval. A tavalyi döntő nagyszerű hangulata és színvonalas szervezése után eldöntöttük: idén is szeretnénk részt venni, s ha lehet, ismét a döntőbe kerülni. Már alig várjuk, hogy utazhassunk a pesti fordulóra, előtte azonban még két hét készülés vár ránk, hiszen a tételmondatot már kihirdették.
  Törekedjetek ti is  arra, hogy a Szóval jelszavát a mindennapi életben is kamatoztassátok: száz százalék érv, nulla százalék indulat; a hatás nem marad el... Szóval?!

Varga Zsuzsa 11.A
Tóparti gimnázium,
Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!