Sárkeresztúr

2015.10.18. 12:46

Stációk a dombon, áldás a Sárkeresztúri Kálváriára

Sárkeresztúr – Az egykori temetődombon, a Jóisten kegyelméből, ma már a Sárkeresztúri Kálvária állhat – hangzott el az impozáns keresztút (via crucis) megáldásakor. A hívek a magyar családokért imádkoztak.

V. Varga József

A stációknál a családokért imádkoztak – piros színű palástban P. Tokár János OFM, a budapesti belvárosi Ferences-templom igazgatója

Búcsúi és hálaadó szentmisét tartottak szombaton délután a katolikus templomban, majd a hosszú évek munkájával elkészült Sárkeresztúri Kálváriát P. Tokár János OFM, a budapesti belvárosi Ferences-templom igazgatója szentelte fel ás áldotta meg a Kálvária-dombon. A hívek a keresztutat szívvel és lélekkel, Jézus iránti szeretettel járták végig, a tizennégy stációnál helybéliek imádkoztak a magyar családokért, az elsőnél László István, az utolsónál Virág Miklósné. A dombon álló keresztnél Salgóvári István mondott fohászt. „Különösen azokért ajánljuk fel keresztutunkat, aki családunkban a legnehezebb keresztet hordozza” – zárta szavait. Elmondta áldását Horváth László címzetes apát, a temetődomb múltját Magyar József nyugalmazott tanár, helytörténeti kutató elevenítette fel, egyházi énekekkel közreműködött a Bella Voce kamarakórus.

„Felemelő érzés, lenyűgözve és meghatódva állok itt” – kezdte köszöntőjét Csutiné Turi Ibolya polgármester. Sokan, sokat tettek mindazért, hogy elkészüljön a Kálvária – emelte ki. Már korábban megkezdték az elvadult növényzet irtását, a földterület, a fellelhető sírok rendbetételét. Mérföldkő mindez, a Jóisten kegyelméből, egyháztörténeti és kultúrtörténeti szempontból is – folytatta, és hitet tett arról: nem véletlen, hogy ezt a munkát a mostani nemzedék végezhette el. Az önkormányzat a vidékfejlesztési pályázaton 14,2 millió forintot nyert a Kálvária-domb, a közpark végső kialakítására. „Történelmet írtunk” – szögezte le a polgármester. „Örvendezzünk mindannyian – tette hozzá –, és bízzunk abban, hogy a falu eme épített gyöngyszeme zarándokhellyé, zarándokúttá válhat, ahol hálát adhatunk az Úrnak, s mindenkor feltöltekezhetünk áldásával.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!