Megmérettetés

2022.07.30. 21:00

Postagalamb-olimpiát rendeznek

Postagalamb-olimpiát rendeznek a jövő héten Erdélyben, Nagyváradon. A résztvevők között lesz Somogyi Roland, a dunaújvárosi Soma-Duc galambásza is.

Agárdy Csaba

Mi az a postagalamb-olimpia? Ezúttal nem versenyeznek, nem repülnek a galambok, hanem gyakorlatilag egy galambkiállításról van szó. Dunaújvárost és Magyarországot Somogyi Roland, Somogyi Imre és Gódány László képviseli.

– A világ legjobb galambászai vesznek részt az eseményen, a galambászok körében az olimpia a csúcs.

Mit kell tudnunk a postagalambokról? A házigalamb egy fajtája, vagyis háziasított szirti galambok, amelyeket arra tenyésztettek ki, hogy nagy távolságokból is hazataláljanak, így üzenetek szállítására alkalmazzák azokat. Ennek az általános elnevezése a galamb­posta.

Somogyi Roland elmondta, évente csak az étkezésre egymillió forintot költ, hiszen kétszáz galambja van, amelyből húsz pár tenyészgalamb. Még nem beszéltünk a vitaminok több százezer forintos áráról, a technikai felszerelésekről – például jeladók – költségeiről. Vagyis igen komolyak a kiadások, de milyen bevételre lehet szert tenni?

– Ez egy hobbi, olyan, mint a horgászat. A postagalambászat csak viszi a pénzt. A versenyeken vannak kisebb pénzdíjak, bevételre lehet még szert tenni a galambok eladásából. Nagy pénzekre nem kell gondolni, egy átlagos galamb ára húsz–harmincezer, de egy olimpiát megjártért másfél millió forintot is el lehet kérni – mondta Somogyi Imre.

A galambászok életében a harminchetedik postagalamb­olimpia az első nagy világesemény a koronavírus-járvány után. Eredetileg 2021-ben kellett volna megrendezni, de a Covid miatt erre nem volt lehetőség. A postagalamb-olimpia hivatalos megnyitója augusztus 12-én délelőtt lesz. Általában télen rendezik meg, a rendezvény hetvenöt éves történetében ez az első alkalom, hogy nyáron lesz az esemény.

Erdély és a Romániai Postagalambtenyésztők Országos Szövetsége nagyon készül az eseményre. Rengeteg kulturális program kíséri majd. A rendezők úgy gondolják, hogy húsz–harmincezer ember követi majd az eseményeket. A galambok kiállítása a nagyváradi Polyvalent Csarnokban lesz megtekinthető, és az olimpiai galambok „vizslatása” mellett szakmai vásár is várja a résztvevőket. 

Címkék#postagalamb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!