Reklám

2013.08.20. 00:08

Egy tervezőiroda sikere (x)

A Szántó & Mikó Építészek Kft. középületek, lakóépületek és műemlék rekonstrukciók tervezésére szakosodott tervezőiroda, akiknek sikerült túlélniük a válságot.

feol.hu

Mikó László tervezőtársával, Szántó Tiborral 1993 alapították meg saját tervezőirodájukat. Mielőtt létrehozták volna saját cégüket, a Középülettervező Vállalat vezető tervező munkatársai voltak, így saját cégükben is leginkább középületek tervezését vállalják, de előfordul, hogy igényesebb lakóépületeken is dolgoznak. Megbízhatóságukat és precizitásukat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megbízóik között állami, önkormányzati építtetők és külföldi cégek szerepelnek.

Az új épületek tervezésén túl számos műemléképület rekonstrukcióját tervezték, nagy nemzetközi elismeréseket aratva ezzel. A vállalkozás többek között magáénak tudhatja a Pro Architectura díjat a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ tervezéséért, az Europa Nostra Díjat a Budapesti Vidámpark Körhinta épület felújításáért. Tervezési filozófiájuk a funkcióból és a környezetből kibomló atmoszférának az építészet klasszikus eszközeivel és költségérzékeny szemlélettel való megteremtése.

Természetesen a gazdasági világválság a Szántó & Mikó Építészek Kft-t sem kímélte meg, ugyanakkor Mikó Lászlót nem érte váratlanul a 2008-as válság. „A föld népesedése és a hagyományos energiahordozók véges mennyisége már korábban felhívták figyelmünket a civilizált világ pazarló életformájának korlátaira. A 2008-ban kibontakozó pénzügyi és gazdasági válság jelenségei rámutattak arra, hogy nem folytatható az eddigi növekedés központú, fogyasztás és nyereség orientált szemlélet. Ezen tényezők rávilágítanak arra, hogy az építészek szakmájukat megváltozott körülmények és elvek szerint kell gyakorolják, tekintetbe véve a fenntartható fejlődés és környezettudatosság szempontjait.”

Egy tervező irodának nehéz ezekre a gazdasági hatásokra reagálniuk, de a Szántó & Mikó Építészek Kft esetében nagy hangsúlyt fektettek az időtálló, mértéktartó, és egyszerű épületek létrehozására. Fontosnak tartották a tervezési program körültekintő megalkotását és a költségek alakulásának folyamatosan figyelemmel kísérő tervezési módszert. A megbízások csökkenése miatt szükségük volt a költségek csökkentésére is. „A munka ellátottság csökkenése vállalkozásunkat gazdaságosabb működésre sarkallta, melynek egyik eleme a kiadások racionalizálása volt. Ennek keretében kezdeményeztük az E.ON Energiaszolgáltató Kft-vel való szerződéskötést, mely információink szerint kedvezőbb feltételeket kínál, az eddigi energiaszolgáltatónál.”

A tudatosságnak, a költségek racionalizálásnak és a megfelelő takarékossággal sikerült biztosítaniuk cégük működőképességét és stabilitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!