Receptek

2013.06.25. 14:31

Vegyes, vágott, finom

A tél egyik fontos savanyúsága a csalamádé, amit nem könnyű úgy konzerválni, hogy ne bosszankodjon a háziasszony, ha megromlik valamelyik üveg finom tartalma.

Kovalcsik Katalin

Hajdu Ferencné Kati  Kápolnásnyékről küldte be receptjeit a Befőzések könyvébe. A három felvonásos csalamádéjának receptjeit olvashatják az alábbiakban. A csalamádé I. összetevője 3,5 kilogramm zöldség, két púpozott evőkanál só, egy kávéskanál borkén, 15 deka cukor és négy deci 10 százalékos ecet. A zöldségeket - káposzta, paprika, sárgarépa, hagyma ízlés szerint változtatott mennyiségben - legyaluljuk, másnapig állni hagyjuk a többi összetevővel együtt, majd üvegekbe töltjük. Nem kell hozzá külön levet készíteni, elég, amit a zöldség kienged magból.

A savanyúság az ételek kiegészítője, fokozza az ízhatást,  ellensúlyozza  a  nehezebb étkek hatását (Fotó: Melczer Zsolt)

A II-es változathoz másfél kiló paprika, ugyanennyi uborka, hagyma, paradicsom, káposzta és 3 púpozott evőkanál só, 60 deka cukor, körülbelül két kávéskanál borkén, hat deci 10 százalékos ecet és egy citrom leve szükséges. A hozzávalókat legyaluljuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Egy napig állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük. Ehhez sem kell külön levet készíteni, a zöldségek gondoskodnak saját fürdővizükről.

A harmadik ajánlat tartalmaz 5 kiló káposztát, 1,5 kiló hagymát, 2 kiló uborkát, 25-30 deka sót, körülbelül 40 deka cukrot, hat deci 20 százalékos ecetet, egy csomag nátrium-benzoátot, 1,5 kávéskanál borként. Az üveg aljára tegyünk pár szem babérlevelet és néhány szem borsot. A zöldeket le kell gyalulni, összekeverni a többi hozzávalóval, és egy napig állni hagyni. A lékészítést is mellőzhetjük, elegendő amit a zöldek engednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!