A virág helyett vagy mellett egy finom desszert is jó ötlet

2020.03.08. 08:00

Meglepetés a nőknek e hét vasárnapjára

Napok kérdése és március 8-at mutat a naptár. A nemzetközi nőnap alkalmából ezen a napon sokakat virággal látni a kezükben. Adunk egy tippet: kedveskedjen hölgy ismerősének étellel!

Szanyi-Nagy Judit

Az eredeti somlói galuska elkészítése macerás, most könnyebb változatokat hoztunk Fotó: SzNJ

Egy finom desszert – főleg, ha házilag készül – szívet melengető meglepetés lehet. A somlói galuska egyike a legismertebb magyar süteményeknek, így most ennek az elkészítési módját osztjuk meg önökkel. Ráadásul rögtön kettőt is! Az első változat az egyszerűbb, a második a bonyolultabb, időigényesebb receptúra. A döntést olvasóinkra bízzuk.

Az egyszerű változathoz a következő alapanyagokra van szükségünk: 1 csomag babapiskóta (20 dkg), 6 dl tej, 1 csomag vaníliás puding, 4 kanál cukor, ízlés szerint mazsola (fél zacskó), körülbelül 15 dkg főzőcsokoládé, rum (aroma is jó, egy kis üveg), valamint két kanál tej. A pudingot a csomagoláson feltüntetett instrukciók alapján a cukorral elkészítjük, annyi különbséggel, hogy 6 dl tejet adunk hozzá a hígabb állag elérése érdekében. A mazsolát a rumba áztatjuk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk néhány kanál tejet, majd beleöntjük a mazsoláról a rumot, a mazsolát pedig az elkészült pudingba tesszük. Még melegen elkezdjük rétegezni: egy tál aljára tördelünk egy sor babapiskótát, erre jön a forró puding, aztán a csokiöntet, ismét a babapiskóta, majd a puding és a csokiöntet – amíg el nem fogy. A desszert tetején azonban a csokiöntet kell, hogy álljon.

Az eredeti somlói galuska elkészítése macerás, most könnyebb változatokat hoztunk Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően a desszertet néhány órára a hűtőbe tesszük, majd evőkanállal kisebb tálkákba szedjük, a tetejére tejszínhabot nyomunk.

A bonyolultabb recept hozzávalói: 8 darab tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó, 1 dl rum, 10 dkg mazsola. A krémhez: 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg dió és 1 csomag vaníliás cukor. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a felvert tojásfehérjéket. A masszát három egyforma részre osztjuk: az egyikbe belekeverjük a darált diót, a másikba a kakaót. A háromféle tésztát külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 Celsius-fokon megsütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Ehhez a tojássárgáját a cukorral és a pudingporral simára keverjük. Felforraljuk a tejet, hozzáöntjük a tojásos keveréket, és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve ezt is három részre osztjuk. Az elsőt ízesítjük vaníliás cukorral, a másikba szórjunk kakaót és mazsolát. A harmadik krémbe kerül a darált dió és a maradék mazsola. Egy mélyebb tepsibe rétegezzük a háromféle tésztát a háromféle krémmel úgy, hogy közben a tésztalapokat rummal meg-meglocsolgatjuk. Ha elkészült, fedjük le, tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálaláskor nagyobb kanállal szaggassuk a „galuskákat” a tányérra, locsoljuk meg csokoládéöntettel, és díszítsük tejszínhabbal.

Érdekességként megjegyezzük: az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő, a sima, a kakaós és diós piskótát. Az alapváltozat hozzávalói 10-12 adagra szólnak, mivel a sütemény eléggé munka- és időigényes, vagyis nem érdemes belőle kisebb mennyiséget készíteni. Ugyan az eredeti receptúrát ezúttal nem jegyezzük le, az alapanyagokat tételesen felsoroljuk, hogy lássák, miből mennyit tartalmaz az eredeti édesség. Hozzávalók a piskótákhoz (egyenként): 6 darab tyúktojás, 175 g kristálycukor, 175 g liszt, fél citrom reszelt héja, só, vaj. Az alapöntethez: 200 g kristálycukor, 2,5 dl víz, 1 dl rum, negyed rúd vanília, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja. A vaníliakrémhez: fél liter tej, 4 darab tojás sárgája, 40 g liszt, 15 g zselatin. A töltelékhez: 100 g dióbél, 50 g baracklekvár, 1 kávéskanál kakaó, 80 g mazsola. A csokoládéöntethez: 150 g étcsokoládé, 250 g cukor, 1,5 dl víz, 1 dl rum. Továbbá 4 dl tejszínből hab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!