gasztrománia

2020.01.11. 07:45

Felfuvalkodott tojások, avagy egy könnyed és finom reggeli

Légies, azaz ránézésre és tapintásra egyaránt könnyed sárga egységet alkothat négy tojás, ha az alábbi receptet elkészíti.

Szanyi-Nagy Judit

Valahol a tojásfelfújt és az omlett között Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Tojásfelfújt. Ez volt az első szó, amely az elkészült étel láttán eszünkbe jutott. Pedig az igazi tojásfelfújttól – amely gyakorta sütőben és sok zöldséggel készül – messzebb áll, inkább annak és az omlettnek a hibridjéről beszélhetünk.

Elkészítéséhez egy kisebb, körülbelül 20 centiméter átmérőjű serpenyőre van szükségünk. Ebben kezdésként olívaolajat hevítünk, erre öntjük rá az előzőleg külön tányérban felvert, ízlés szerint sózott és borsozott négy darab tojást. Kapcsoljuk közepes lángra, így hagyjuk sülni a tojásokat egyben, hadd szilárduljon meg az aljuk. Hogy könnyebb legyen megfordítani az ételt, ajánlott a folyós felső részt néha „eligazgatni”, vagyis már az elején úgy mozgatni a serpenyőt, hogy minél több leérjen a tojásból a meleg sütő­felületre.

Egy konyhai eszközzel (spatulával, fakanállal) többször a tojások alá nézegetünk, s ha úgy látjuk, kicsit barnás színt kapott az aljuk, az egészet megfordítjuk. Így is sütjük pár percet, addig, hogy megszilárduljon – majd melegen tálaljuk.

Valahol a tojásfelfújt és az omlett között Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Mindemellett az igazi tojásfelfújtat is „újragondolhatjuk”, például bögrés-mikrós változatban.

Ehhez egy 2,5 deciliteres bögre belsejét – annak alját és oldalát is – kikenjük szoba-­hőmérsékletű vajjal, majd ebbe egy darab nagyobb méretű tojást rakunk. Ezt villával picit felverjük, eztán hozzáadunk egy evőkanál 2,8 százalékos tejet, 6 darab friss spenótlevelet, 4 szem félbevágott koktélparadicsomot, ízlés szerint sót, borsot, egy evőkanál reszelt sajtot – a cheddart ajánljuk! –, majd az egészet alaposan összekeverjük.

Fogunk egy szelet toastkenyeret, apró darabokra csipkedjük, majd rászórjuk az elegy tetejére és egy picit belenyomkodjuk.

A mikrohullámú sütőt 800 wattra állítjuk, így sütjük a tojásfelfújtat három és fél percen át. Miután a bögrét kivesszük a mikróból, késsel körbevágjuk a felfújtat, a bögre tetejére ráteszünk egy tányért, így fordítjuk ki az ételt tálalásra készen. (Vagyis a kenyérszeletek kerülnek alulra.) Mellé friss zöldségeket (paradicsom, paprika) ajánlunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!