Gasztrománia

2019.06.15. 16:00

Ez ám a piskóta! Eperrel jobban csúszik a sütemény

Ez nem piskóta! – mondhatnánk az első harapás után. Pedig ha nevén nevezzük, piskótáról van szó.

Szanyi-Nagy Judit

Így is elég édes és hívogató – de a porcukrot is elbírja

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ezeknek a süteményeknek nagy előnyük, hogy csaknem bármilyen idénygyümölccsel megédesíthetők: használhatunk cseresznyét, meggyet, de még barackot is! Ezúttal az epret választottuk – és a tapasztalat azt mutatja: így is fenséges desszertet kapunk!

Hozzávalók az alapot adó piskótatésztához: 15 dkg margarin, 4 darab tojás, 18 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg liszt, illetve egy kevés rum aroma.

Előbb a margarint kikeverjük a porcukorral, majd a tojásokat hozzátéve továbbkeverjük az elegyet. Végül a lisztben elkevert sütőport, valamint a vaníliás cukrot adjuk hozzá. Mindezt robotgéppel összedolgozzuk.

Az így kapott masszát sütőbe tesszük, a tetejére szórjuk a kívánt mennyiségű (felezett) epret. A süteményt előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sütjük készre, állagát tűpróbával ellenőrizzük. Fontos, hogy az első tíz percben ne nyissuk ki a sütőt, máskülönben a süti nem emelkedik fel szép magasra!

Igény szerint rumaroma helyett rumot is tehetünk a kevert tésztába, illetve amint azt cikkünk elején megírtuk, más gyümölccsel is elkészíthetjük ezt a finomságot.

Így is elég édes és hívogató – de a porcukrot is elbírja
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Amennyiben még jobban feldobnánk a desszertet, készítsünk hozzá mascarponés eperkrémet, s azt kenjünk rá! Hozzávalók: 50 dkg mascarpone, 60 dkg eper, 8 dl habtejszín és 10 dkg porcukor. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, majd – miután egy pár szemet félretettünk – pürésítsük azt. A tejszínt verjük kemény habbá (egy keveset ebből is tegyünk félre), ezt követően keverjük bele a cukrot, a mascarponét és az epret! Az így kapott masszát egy tálkába öntjük, majd egy ideig tegyük hűtőbe, hogy kellő állagú legyen. Ha kicsit megdermedt, a krémet a piskóta tetejére kenhetjük, díszítésképpen pedig a maradék epret és mascarponét tegyük rá.

Ha hagyományos piskótával készítenénk a süteményt, ahhoz 6 darab tojást, 6 evőkanál cukrot és 6 evőkanál lisztet használjunk. A tojásokat ez esetben válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, s adjunk hozzá egy kevés sót! A tojássárgáját habosra keverjük a 6 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, majd hozzászitáljuk a fél csomag sütőporral elkevert 6 evőkanál lisztet. Ehhez forgatjuk hozzá a fehérjét, s így sütjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!