Gasztro

2022.04.29. 16:30

Leáldozóban a virsli népszerűsége a majálisokon

Legyen szó egy már-már kapkodós, gyorsan elkészíthető ebédről vagy egy könnyű, mégis tartalmas vacsoráról, a tortillalapok mindkét esetben biztos pontok lehetnek. A kérdés csak az, mit tegyünk bele. Jöhetnek a zöldségek, saláták, öntetek s a május 1-jei virsli egészséges, gyors helyettesítője.

Héjj Vivien

A barna pöttyök jelzik: megfelelő állagú lett a tortillalap. Ezt bármivel, ízlés szerint virslivel, kolbásszal, salátával, egyéb zöldséggel is megtölthetjük

Forrás: Pixabay

Közeleg május 1-je, a munka, avagy úgy is mondhatjuk, a sör és a virsli ünnepe. Ezek voltak ugyanis egykor a felvonulással egybekötött ünnep fő étkei. Az évek, évtizedek előrehaladtával ez a hagyomány kikopni látszik: egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés szerint a hazai felnőtt lakosság alig húsz százaléka az, aki az egykoron szokássá vált gasztronómiai élmény miatt látogat ki a majálisra. Ma már, a reform- és a mentes ételek kavalkádjában, kevésbé kap hangsúlyt eme napon a virsli. A sokszor követhetetlen alapanyagokból álló „húsrudacskák” helyett ezen a napon választhatunk egy szintén húsos, ám mégis egészségesebb alternatívát, s a virslit immáron felválthatják a zöldségek és a könnyedebb húsok. A május 1-jei virsli helyett igazi aduászként nyúlhatunk a tortillalapok után, melyeknek legnagyobb előnyük, hogy a beléjük töltött finomságok végtelen variációjával ugyanolyan gyorsan készíthetünk laktató és tartalmas főételt, mint könnyű vacsorát. 

Ugyanúgy megalkothatják a tökéletes tortillavariációt a húsimádók, mint a vegetáriánusok vagy éppen a vegánok. Mindez akkor a leggyorsabb, ha már kész tortillalapokkal dolgozunk, ám ha inkább a saját kezünk munkájában bíznánk, elkészíthetjük házilag is, ilyenkor érdemes nagyobb adagot sütni, hogy a rohanós napokon már csak a töltéssel kelljen foglalkozni. A saját készítésű tortillához keverjünk össze 450 gramm lisztet egy csapott evőkanál sóval, és morzsoljunk el benne 85 gramm vajat – ezt akár rábízhatjuk egy dagasztógépre vagy a robotgép dagasztókarjaira. A tésztához 3-4 részletben adjunk hozzá összesen 200 milliliter forró vizet, hogy egy lágy, mégis jól gyúrható tésztát kapjunk. Ezt osszuk 8-10 részre, csináljunk belőle gombócokat, és lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra. Tapadásmentes, felhevített felületen közepes lángon nagyjából fél percig süssük a tészta mindkét oldalát – akkor készült el, amikor kis barna foltok jelennek meg a tésztán. Ha nem használjuk fel azonnal az összes tésztát, akkor zsírpapírral elválasztva, bezacskózva tegyük a felhasználásig a fagyasztóba. Fogyasztás előtt elég csak szobahőmérsékleten kiengedni, egyéb teendő nincs vele. 

Forrás: Pixabay

Ami pedig a tölteléket illeti, tehetünk bele apróra vágott sonkát vagy fűszeres pácban sült csirkemellcsíkokat, tonhalkonzervet. Jöhetnek a zöldségek is: uborka, paradicsom, paprika, és nem maradhat ki a saláta sem. Tehetünk bele sajtot, kukoricát, hagymát vagy tojást, szinte bármit, amit a hűtőben találunk. Mindezt megkoronázhatjuk egy kis majonézzel, ketchuppal vagy csípős szósszal. Amikor a tortilla egyik felét kellően megpakoltuk, nincs más hátra, mint a feltekerés. A telepakolt résztől indulva igyekezzünk minél szorosabban feltekerni a lapokat, így elkerülhetjük, hogy a tekercs tartalma a tányéron vagy a földön landoljon. Aki inkább melegen fogyasztaná, annak a zöldségek betöltése előtt érdemes megmelegítenie a lapokat. 

A már elkészült, feltekert tortillákat betehetjük néhány percre a melegszendvicssütő grillezőjébe, így is tökéletes lesz a végeredmény. Köretként ízlés szerint fogyaszthatunk mellé friss salátát, sült krumplit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!