sajttal, tejszínnel is elkészíthető

2020.09.11. 08:00

Kokettálunk a krumplis krokettekkel…

Az ezerarcú burgonya egyik formája a krokett.

Szanyi-Nagy Judit

A dundi, halrudakra emlékeztető falatok önmagukban kicsit fojtósak, melléjük szószt is ajánlunk!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Elkészítéséhez a következőkre van szükségünk: 1 kg burgonya, 2 dkg margarin, 1 dl olaj, 2 darab tojás, 1 teáskanál só, 2 marék liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa és fél szem szerecsendió. A burgonyát alaposan megfürdetjük, majd még héjában sós vízben megpuhítjuk, ne keménykedjen. Miután megfőtt, ne csak a tanulságot, de a burgonya levét is szűrjük le, ezt követően fogjunk kést vagy hámozót és szabadítsuk meg a külső rétegétől. Igyekezzünk vele, mert még forrón át is kell passzíroznunk! Ezután már kihűthetjük, így keverjük bele a tojások sárgáit. Hozzáadjuk a sót, a frissen őrölt borsot és a szerecsendiót, az egészet pedig egybegyúrjuk.

Eztán jó szemmértékre vagy vonalzóra van szükségünk: 5 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű hengereket formázunk az imént készített alapból, amely formákat végül lisztbe, tojásfehérjébe és zsemlemorzsába forgatjuk. Már csak a forró olajos kisütés hiányzik a tökéletes kroketthez!

A következőkben egy álváltozatot is megismerhetnek. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 200 ml főzőtejszín, 2 darab tojás, 1 vöröshagyma megtisztítva és lereszelve, só, őrölt fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 kiskanál sütőpor és 5 dkg reszelt parmezán.

A dundi, halrudakra emlékeztető falatok önmagukban kicsit fojtósak, melléjük szószt is ajánlunk!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Meglepetés vagy sem, a burgonya megfőzésével kezdjük a konyhai műveleteket – persze csak miután alaposan megtisztítottuk azt. Ha a villa azt mutatja, kellően puha a kolompér, még melegében fogjuk – csak óvatosan! – és héj nélkül összetörjük. Az ínyenc rész ezután következik: hozzáadjuk a főzőtejszínt, a reszelt parmezánt, a tojásokat és a hagymát, s az egészet jól összekeverjük.

Ebbe annyi sütőport és lisztet dolgozunk bele, amíg a végső massza könnyed, jól dolgozható állagú nem lesz. A számokat már ismerjük: 5 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű hengerek formázása a feladat, amelyek aztán szintén bő, forró olajban landolnak. A színnek aranybarnának kell lennie, hogy azt mondhassuk: a különleges, sajtos krokettjeink is elkészültek.

Ez esetben utólag adjuk hozzá a fűszereket, vagyis a sót, borsot és a szerecsendiót, de ezeket az „ízfokozókat” akár még az olajba mártás előtt is beleszórhatjuk a köretbe.

Önmagában a krokett kicsit fojtós lehet, így mellé sajtszószt és persze különleges húst – például baconbe tekert csirkét – ajánlunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!