2019.10.06. 08:45
A mák és a szilva fenséges összhangja
A hűtőben az utolsókat rúgja a néhány megmaradt szem szilva. Íme egy lehetséges felhasználási mód: bemutatjuk a két és fél decis süteményt!
Aki édesszájúbb, annak különösen jó hír: az elkészült desszert elbírja a porcukorhintést is Fotó: Szanyi-nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Ha van otthon 2,5 deciliteres bögrénk, akár bögrés sütemény is lehet ennek a mákos-szilvás desszertnek a neve. De mindegy is, hogyan hívjuk, a tartalom a lényeg! Nézzük a hozzávalókat: 2,5 dl finomliszt, 2,5 dl kristálycukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl darált (étkezési) mák, 1 csomag sütőpor, 4 darab tojás és ízlés szerint (irányadóként: 8 darab) szilva.
A kristálycukrot a tojássárgájával kézi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a mákot és a tejet, így keverjük újra össze az egészet. Ezután a tojásfehérjét – szintén kézi habverővel – félkemény habbá verjük, ezt forgatjuk óvatosan a masszához, s elkeverjük vele.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a tésztát, majd az előzetesen megtisztított, hosszában kettévágott szilvákat rátesszük, úgy, hogy a vágott felük felfelé mutasson. A gyümölcsöket nyugodtan rakjuk közel egymáshoz, hiszen úgy az igazi, ha a süti minden egyes zegzugába kerül belőlük.
A tésztát 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, s ugyanekkora hőfokon 30 percig sütjük. A megfelelő állagról tűpróba segítségével győződjünk meg!