cseresznyés clafoutis

2018.06.16. 13:50

Igazi nyári sütemény a pite – Ízléstől függően lehet morzsásabb és tejesebb

A franciák nagyot alkottak a gyümölcsös pitével, avagy készítsünk könnyed, nyári, tejes süteményt!

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A cseresznyés clafoutis (tejes pite) széle roppanós, belseje pedig finom és gyümölcsös. A tésztához először robotgéppel vagy habverővel verjünk habosra 5 darab tojást, majd adjunk hozzá 3 dl tejet, 0,5 dl tejszínt és 8 dkg cukrot. 15 dkg lisztet keverjünk el 1 púpozott mokkáskanál sütőporral, majd ezt apránként adjuk a tojásos elegyhez. Ügyeljünk rá, hogy a massza mindig sima legyen, kerüljük a csomósodást! Mi­után hozzáadtuk a tésztához a lisztes-sütőporos elegyet, öntsünk a masszához egy evőkanál olajat, s ízlés szerint két evőkanál pálinkát.

A clafoutis külső rétege ropogós, belseje omlós
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A piteformát alaposan vajazzuk ki, majd szórjunk bele 60 dkg kimagozott friss cseresznyét vagy cseresznyebefőttet. Erre szórjunk rá egy maréknyi cukrot, végül pedig öntsük rá a tojásos-lisztes masszát. A pitét 180 fokos sütőben 35 percig süssük, elkészültekor tetején porcukorral tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az ízvilágot, használjunk kakaóport is! A cseresznyét keverjük össze egy evőkanál barnacukorral, a tészta masszáját pedig felezzük meg, és az egyik felébe keverjünk 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaót. A sütőformában a cseresznye egyik oldalára a fehér, a másikra a barna masszát öntsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!