Púder Nélkül

2014.06.21. 11:45

Szex ötven felett?

Székesfehérvár - Nem az életkoron van a hangsúly. Lehet 52 évesen is kielégítő a szexuális életünk, és 25 évesen is benne ragadhatunk egy lagymatag kapcsolatban.

Buthy Lilla

Séllei Györgyi szerint ötven felett is meg lehet őrizni a vágyat. Fotó: FMH-archív

A Nemekből Igenek Klub – amely az Igézőben tartja összejöveteleit – sokszor feszeget kényes témákat. Ezúttal az ötven év felettiek szexuális élete, a test és a lélek harmóniája volt fókuszban. A résztvevők Séllei Györgyi szexológus Kovács Krisztián háziorvossal együtt arra keresték a válaszokat, hogy vajon minden megváltozik-e ötven év felett, avagy van-e élet a menopauzán túl?

Séllei Györgyi szexológus szerint, ha nincs anatómiai elváltozás, krónikus betegség a háttérben, akkor meg lehet őrizni a vágyat, sőt! Újra önfeledten lehet élvezni a szexet. Tény, hogy szexuálisan a férfiak jobban karban vannak tartva, náluk nem jár intenzív, szembetűnő tünetegyüttessel a változó kor. Ha pedig már szóba jött a karbantartás, inkább legyen szó karban tartásról. Nem mindegy. Ha elmaradnak a gyengéd ölelések, a csókok, az érintések, akkor az olyan, mintha egy láthatatlan, de annál nagyobb erő húzná szét a párkapcsolatunkat. Probléma az is, hogy mi nők sokat beszélünk, csak éppen nem arról, amiről igazán kellene. Ha rossz a szex, befogjuk a szánkat. Pedig ha nem technikai oka van, akkor mindig kommunikációs baki áll a háttérben. Valóban nem könnyű olyan dologról beszélni, amire igazából szavaink sincsenek, a „gyere drágám, üljünk le beszélgetni!" pedig végképp vágyölő, párkapcsolatgyilkos felszólítás lehet. A férfiak meg úgy vannak vele, hogy „huszonöt éve simogatlak, ne most akard megbeszélni." Pláne, ha épp meccs van. Akkor mégis mi a megoldás? Tanuljuk újra egymást! – mondja a szexológus. A szex nem automatizmus, hanem jelenlét. A szürke hétköznapokban mindig sietünk, kapkodunk. Ha otthon se tudunk átállni, akkor az kapcsolati impotenciához vezet. Ne lustuljunk el fejben, mert ezzel passzívvá válnak az alsó részeink is. Fontos, hogy ne csak kritizáljunk, öntsük szavakba mi az, ami jó? Erre lehet építeni.

– Egyszer megkérdeztem egy elkeseredett háziasszonytól, hogy szólítja a férjét otthon? Azt mondta: Ferinek. Megkérdeztem, hogy hívná indián néven? Rövid gondolkodás után rávágta, Fényes Sziklának. Akkor most rögtön menjen haza, és mondja el neki is, javasoltam – meséli meghatódottan Séllei Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!