Púder Nélkül

2012.08.18. 05:20

Ha jön a gyerek

Csernus Imrével indít közös szülésfelkészítő programot Budapesten anyukáknak, apukáknak Dézsi Réka.

Vas Népe

A program egyedülálló az országban. Lesznek foglalkozások külön nőknek, külön férfiaknak, és lesznek közösek is. Csernus Imre orvosi, Dézsi Réka viszont élettani szempontból közelíti meg a gyermekvállalás legfontosabb kérdéseit.

– Az egész arról szól, hogy a felelősséget könnyebb legyen vállalni, és le tudjuk vetkőzni azokat a sztereotípiákat, amelyek megölik a szülőséget – tudjuk meg Dézsi Rékától. – Vannak elképzelések arról, milyen legyen egy apa, milyen legyen egy anya. Például a „jó anya” megfelel a társadalmi elvárásoknak, tisztaságot, rendet tart, többféle ételt főz, a nap 24 órájában rendelkezésre áll, és ha éjszakákon keresztül nem alszik, akkor is mosolyogva várja a következő kihívást. Egy jó kislány szót fogad, egy jó anya is szót fogad. Akár az érdekeivel ellentétben is, magát megalázva is?

 

 

A problémák akkor kezdődnek, amikor az anya haza megy a gyerekkel, nem azt érzi, amit korábban gondolt, várt, és erről nem tud őszintén beszélni senkivel. Úgy érzi: „nem elég jó.” Az apukákkal ugyanez a helyzet, csak ôket a testük hormonális és élettani változásai sem készítették fel az új helyzetre. Viszont az ő életük is gyökeresen megváltozik azzal, hogy gyerek születik a családba.

– Kitöltettem kérdőíveket apukákkal, abból az derül ki, hogy 85 százalékuk fél a felelősségvállalástól. Ez a legnagyobb probléma a gyermekváró időszakban. A várandósság kihozza a szexuális problémákat is. A nőnek megváltozik a hormonháztartása, ritkább a szex, a gyerekre fókuszál, a partner háttérbe szorul.

A férfiak ötven százalékának gondot okoz, hogy úgy szeresse a feleségét, hogy közben mozog benne egy baba.

Ma társadalmi elvárás, hogy az apa legyen bent a szülőszobán, nem meri mondani, hogy ő nem akar. Ha felkészületlenül éri a szülés élménye, szexuális és libidó problémák lehetnek a következményei. Egy traumatikus szülés az apának is traumatikus.

Amikor a gyerek megszületik, az apa azt hiszi, most visszazökken minden a normális kerékvágásba. De jön a nem alvás időszaka, és rájön, hogy semmi sem lesz olyan, mint rég volt. Ilyenkor jön be a kapcsolatba egy harmadik személy. Statisztikai adat, hogy a házasságok 80 százaléka az összeköltözés utáni első évben, vagy a gyermekvállalás utáni egy évben fut zátonyra.

– Nem tudjuk felkészületlenül végigcsinálni – mondja a szakember. – Nincs előttünk minta. Régen ha egy asszony szült, az egész rokonság támogatta. A mai anyák azonban izoláltak, már nincsenek előttük működő példák; vagy az ő szülei is elváltak, vagy azt látta, hogy egy életen át kínozták egymást.

 

Elengedésre mindig szükség van

Ma nagyon ritka az őszinteségre, bizalomra épülő kapcsolat. Azt akarjuk hinni, hogy jó, és élünk a rózsaszín ködben. Hiányzik önmagunk vállalása, a másik elfogadása, az elengedni tudás. A szülések is azért nehezek, mert nem tudunk elengedni, ez pedig azért van, mert nem tudjuk elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az elengedésre kapcsolaton belül is folyamatosan szükség van. A birtokló majomszeretetet nem lehet fenntartani. Akit birtokolnak, az szenved, menekülni kezd, vagy pszichoszomatikusan leépül és meghal. Csernus Imre és Dézsi Réka ezekre keresnek megoldást a felkészítés kapcsán.

– A régi modell már nem működik, az új még nem alakult ki. Szeretnénk együtt találni egy olyan új családmodellt, ami a mai életmódunkban, életstílusunkban működőképes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!