Programok

2012.02.13. 14:03

Kákics táncház, boricásokkal

Székesfehérvár - A Kákics zenekar hagyományos táncházába ezúttal újdonságot is csempész, a Brassó mellett élő hétfalusi csángók farsangi szokásainak megidézésével.

feol.hu

A Kákics zenekar februári táncháza húshagyókedd előtti szombaton, február 18-án lesz a helyőrségi klubban, így ez is beleesik a farsangba. Ezen a szombaton a Brassó mellett élő hétfalusi csángók farsangi Borica táncát kelti életre az együttes. A házról-házra járókat a Vatáf és az első legény vezeti, a Tebetartó viszi a Tebét (kis fenyő, a hegyén aranyozott gyümölcsökkel).

A négy  mókás kuka fa álarccal és  kolomppal az oldalukon – nem szólalhatnak meg, nehogy felismerjék őket -  gesztikulálva, pantomimjátékkal játssza el, hogy birkózásukban egyikük meghal, és haláláért a többiek felelősek. Itt jön a nagy feladat: hogyan keltik életre? Közben megtréfálják a házigazdát, azzal, hogy havat lapátolnak a kemencébe, elcsennek tőle valami apróságot.

A gyerek táncház 17 órakor kezdődik farangi gyermekjátszóval, Bodó Bán Enikő vezetésével, itt szintén helye lesz alakoskodásnak, közös farsangi mókázásnak.

A felnőtt táncház 18 órakor kezdődik, a már bemutatott farsangi hagyomány felelevenítése mellett moldvai, gyimesi csángó és felcsíki székely táncok is lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!