Programok

2010.05.11. 14:40

Különvonatok indulnak a csíksomlyói búcsúra

Az idén két különvonat is indul a jövő hét végi csíksomlyói búcsúra, mert az egyikre már februárban elkeltek a jegyek.

MTI

Petrus György, a vonatokat indító Kárpáteurópa Utazási Iroda tulajdonosa mondta, a négynapos programra jövő pénteken induló két különvonat egyike az úgynevezett Székely gyors, a másik Csíksomlyó expressz néven közlekedik majd, összesen mintegy 1600 utassal. A Székely gyors észak-erdélyi, a most először induló Csíksomlyó expressz dél-erdélyi útvonalon jut majd el Székelyföldre, a pünkösdi búcsúra.
Petrus György beszélt arról, hogy a Csíksomlyó expressz az Arad-Maros völgye-Déva-Gyulafehérvár-Tövis/Teius-Balázsfalva-Medgyes-Segesvár-Olt völgye-Brassó-Sepsiszentgyörgy-Tusnádfürdő-Alcsíki-medence-Csíkszereda-Madéfalva útvonalon jut el a célig.
A zarándokok a falusi turizmus keretein belül, székely családoknál kapnak szállást Alcsíkban, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály falvakban. Az utasokat a szálláshelyekről a különvonat szállítja a programok helyszínére.
Az idén először Sopronból is indulnak ezzel a vonattal zarándokok, így 1039 kilométer hosszú lesz az út a végállomásig, Madéfalváig.
Az utazási iroda tulajdonosa elmondta, hogy a Székely gyors utasai a Nagyvárad-Kalotaszeg-Kolozsvár-Szamosújvár-Dés-Déda-Gyergyószentmiklós-Csíkrákos útvonalon jutnak el a csíksomlyói búcsúra.     
A Székely gyorsvonatot a felújított veterán Nohab, a Csíksomlyó expresszt Magyarország legkorszerűbb és legerősebb, 10 ezer lóerős villanymozdonya, a Taurus húzza majd. Utóbbit a Széchenyi emlékév és az út tiszteletére Széchenyi István portréja, a Lánchíd és a nagycenki Széchenyi-kastély képe díszíti - emelte ki.
 A zarándokok jövő szombaton Csíkszeredáról elgyalogolnak Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, és több százezer zarándok társaságában részt vesznek a 12.30-kor kezdődő misén. Ezután megtekintik a Csodatévő Szűz Mária szobrot a csíksomlyói kegytemplomban.
Jövő vasárnap a vonatok utasai megtekintik 30. számú MÁV-őrházat, amely korábban az ország legkeletibb őrháza volt. Gyimesbükkön ellátogatnak a Rákóczi-vár romjaihoz, és a vár tövében részt vesznek a kontumáci kápolna előtti misén.
A csíksomlyói búcsúra zarándoklatot szervez az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is. A fiatal kereszténydemokraták a búcsú mellett útjukon felkeresik Királyhágót, Kalotaszeget, Madéfalvát és Tusnádfürdőt, az ezeréves határnál Gyimesbükkben reggeli misén vesznek majd részt a zarándokok.
Az első búcsújárást Csíksomlyón 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus határőr székelyeket a protestáns hitre téríteni. Ők azonban a gyergyóalfalusi plébános, István atya vezetésével győzelmet arattak. A legenda szerint a csatába induló gyergyói, csíki és kászoni székelyek Csíksomlyón gyülekeztek, kérve Szűz Mária közbenjárását. A győzelem után is ide tértek vissza hálát adni Istennek és a Szűzanyának, s megfogadták, hogy segítségük emlékére minden pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!