Fókuszban tárgyi, szellemi értékeink

2019.01.18. 15:00

Így ünnepli Fejér megye a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

V. Varga József

Tolcsvay László hétfőn este Székesfehérváron koncertezik

Fotó: Archív (MTI – Mónus Márton)

Az emléknap alkalmából számos kulturális és művészeti eseményt rendeznek országszerte, e naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával és (1993 óta) az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. Fejér megyében már ma megkezdődnek a rendezvények.

Pénteken, Martonvásáron 19 órától homokanimációval illusztrált verses estet rendeznek a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban. Az előadás után lehetőség nyílik saját kezűleg is kipróbálni a homokanimáció művészetét.

Szombaton, Kisapostagon 18 órától a községháza kultúrtermében a magyar népi kultúra hagyományait elevenítik fel népzenei, népdal- és néptáncelőadással, kincset érő örökségünk előtt tisztelegve.

Tolcsvay László hétfőn este Székesfehérváron koncertezik
Fotó: Archív (MTI – Mónus Márton)

Az estét táncházzal zárják. Martonvásáron 17 órától folytatódik A zene természete sorozat: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kamarakoncertjén Erkel Ferenc, Goldmark Károly és Mosonyi Mihály művei csendülnek fel a Brunszvik-kastélyban.

Hétfőn, Székesfehérváron 18 órakor Acsa Szücs Imre képzőművész kiállítását Péntek Imre költő, művészeti író nyitja meg ugyancsak az Öreghegyi Közösségi Házban. „Az első villamos már elindult felém…” címmel 19 órakor kezdődik Tolcsvay László koncertje. A programok keddtől megyeszerte folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!