Kulturális Örökség Napjai

2022.09.13. 19:00

Feltárulnak a fehérvári bazilika titkai

A Kulturális Örökség Napjai programjai között várhatóan az egyik legkeresettebb helyszín lesz a felújítás miatt hosszú évekig zárva tartó, augusztus közepén újra megnyitott Szent István-székesegyház.

FMH

Amint arról az örökségnapok honlapja is beszámol, a mai megjelenésében barokk stílusú templom belső felújítása 2018-ban kezdődött, ennek során elkészült mintegy kétezer négyzetméternyi falkép tisztítása, konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméter vászonkép, illetve az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. 
A munkák során több mint négyszáz négyzetméter felületet aranyoztak be a szakemberek, és helyreállítottak ezerötszáz négyzetméter műmárvány és stukkófelületet, valamint a szószéket és minden fém berendezési tárgyat, illetve restaurálták a fából készült barokk szobrokat, bútorokat. 
Szeptember 17-én, jövő szombaton délelőtt 10 órától 13 óráig óránként indulnak majd vezetések a bazilikában, ahol az érdeklődők megismerhetik a felújítás történetét, megcsodálhatják a megtisztított falképeket, a művészi munkával restaurált vászonképeket, a fából készült szobrokat, bútorokat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!