Frissen Fejérből

2021.06.02. 20:00

Trianon 101 – Megyeszerte megemlékezéseket tartanak

„Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége, / Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke! /Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret! / Magyar szél fog fújni a Kárpátok felett!” (József Attila: Nem, nem, soha!) A nemzeti összetartozás napján ünnepi megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak megyeszerte.

V. Varga József

Fotó: A múzeum

1920. június 4-én 16 óra 32 perckor írták alá a trianoni békeszerződést, amelyben a történelmi Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Három és fél millió magyar ember egyik napról a másikra vált egy szomszédos ország lakójává. Egy másik ország lett a hazájuk, amit nem ők választottak maguknak.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme„.

Június 4., péntek

Agárd, 12 óra: Megemlékezés az Országzászlónál. Szili Csaba (történész): Trianon történelmi vonatkozásai. Hornok Róbert (Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület): Erdélyi magyar gyökerek. Tóth István (Gárdony polgármestere): Az agárdi Országzászló története. Közreműködik: Szabó Bill Béla (gitár, ének).

Baracs, 16.30 óra: Megemlékezés a templomkertben (Ady Endre utca).

Bicske, 19.30 óra: Megemlékezés a nemzeti összetartozás napja alkalmából a református templomkertben az Országalma-emlékműnél. Beszédet mond Máté Éva református lelkész, áldást mondanak az egyházi vezetők. 20.21 óra: Meggyújtják az összetartozásunk tüzét.

Csákvár, 17 óra: Megemlékezés a Szabadság téri Hősi emlékműnél. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester.

Csókakő, 18 óra: Megemlékezés a Nagy-Magyarország téren. Beszédet mond Földi Ferenc ezredes, a műsorban közreműködnek az általános iskola tanulói és a Barkócaberkenye Néptánccsoport.

Dunaújváros, 16 óra: Megemlékezés az evangélikus templom kertjében. Áhítatot tart Stermeczki András evangélikus lelkész, beszédet mond Czeglédi Péter református lelkipásztor. Műsort ad a Bartók Színház. Megkoszorúzzák a Trianon-emlékművet.

Előszállás, 16.30 óra: Megemlékezés a könyvtárban. A Versbarát Kör kéri, hogy mindenki vigyen magával egy verset a hazaszeretetről, valamint egy szál virágot, amelyet a műsor után az emlékműnél helyeznek el.

Enying, 16.30 óra: Az Enyingi Városvédő, Városszépítő és Hagyományőrző Társaság megemlékezése a Turul-szobornál.

Fotó: A múzeum

Ercsi, 16.30 óra: Megemlékezés és koszorúzás a Szent István téren. Beszédet mond Gólics Ildikó. Műsort ad: Hajdú Diána, Murzsa Renáta. Bódi Árpád és Hekman Teréz.

Füle, 14 óra: Emlékezzünk együtt a trianoni békediktátum 101. évfordulójára! Helyszín a Trianon-emlékmű.

Gánt, 20.21 óra: Összetartozásunk tüze. Helyszín: Gánt-Gránás, Gánti út. Az önkormányzat udvarából 19 órakor igény szerint kisbuszok indulnak.

Királyszállás (Isztimér), 11 óra: Megemlékezés a Trianon Múzeum Nagy-Magyarország Parkjában. Beszédet mond Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, majd felavatja a Világnak Virága Kárpát-medencei Illat- és virágúttal övezett Millenniumi szoborkertet. Közreműködik: a Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara, Soós Andrea előadóművész, Róka Szabolcs lant- és kobozművész. A park szoborkertjében, száz év után először újra együtt lesznek láthatók az 1896-ban felállított, Magyarország ezeréves fennállását hirdető alkotások közül Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékműveinek kicsinyített másolatai. 20.21 óra: A Trianon kertben fellobban az összetartozásunk tüze.

Lepsény, 18 óra: Trianoni megemlékezés. Emlékezzünk együtt a 101 éve történt tragédiára! Koszorúzás a Trianon-emlékműnél. 18.30 óra: Megemlékezés a református templomban. 19 óra: Kovács Nóri énekművész előadása a református templomban.

Mór, 16.30 óra: Megemlékezés a Trianon-emlékműnél, emlékműsort adnak a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai.

Pákozd, 16.20 óra: Trianoni megemlékezés a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen.

Pátka, 10 óra: Koszorúzás a Vak Bottyán téren.

Polgárdi, 18 óra: Megemlékezés a Trianon-emlékműnél.

Rácalmás, 17 óra: A Rácalmási Fidesz tagjai az I. v.h. emlékműnél (Templom köz 2.) hajtanak fejet az Összetartozás alázatával.

Seregélyes, 18 óra: Trianon 2021. A nagyközség önkormányzata az egyházakkal közösen emlékezik a sorstragédiára. Megemlékezés a református templomban. Az alkalom után közös koszorúzás az emlékműnél.

Szabadbattyán, 16 óra: Trianon 101. Megemlékezés a református templomban. 17 óra: Koszorúzás a Trianon-emlékműnél.

Székesfehérvár, 16.32 óra: Trianoni megemlékezés a Válasz Független Civilek és partner szervezetei szervezésében. Találkozás az Országalma környékén, majd a Himnusz eléneklését követően a résztvevők 17 órára együtt vonulnak a Fő utcán a zászlószenteléssel egybekötött megemlékezésre, az Országzászló térre. 20.21 óra: Meggyújtják az összetartozásunk tüzét a Csónakázó-tó szigetén. László Attila erdélyi magyar énekes koncertje.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Megemlékezés Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlése Fidesz-frakciójának szervezésében a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából az Országzászló téren.

Velence, 10 óra: Megemlékezés a Hősök Parkjában a nemzeti összetartozás napján. Beszédet mond Gerhard Ákos polgármester. A megemlékezés koszorúit a képviselő-testület tagjai és a helyi egyesületek, egyházak képviselői helyezik el.

„Őseidnek szent hitéhez, / nemzetednek gyökeréhez / – testvér – ne légy hűtlen soha!” (Wass Albert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!